Dat het Vlaams Belang in 2024 aan de winnende hand zal zijn met de verkiezingen, voelen we allemaal aan ons theewater. De vraag is alleen met hoeveel procentpunten zij een sprong voorwaarts zullen maken. De terroristische aanslag van maandag in Brussel in aanloop naar de voetbalmatch België-Zweden is alweer koren op de molen en zal de polarisatie alleen maar groter maken.  

Dat de spotlights op Oost-Vlaanderen en meer bepaald de Denderstreek zullen gericht staan op de avond van de verkiezingen, als Ivan de Vadder de eerste resultaten en analyses bekend maakt, is klaar als een klontje. De peilingen van Het Nieuwsblad vorig weekend spreken boekdelen.  

Ondernemers, én ze zijn met maar liefst 600.000 in Vlaanderen en Brussel, vormen een niet te onderschatten kiespopulatie, die wel degelijk kan wegen op de kiesresultaten. Een doelgroep die door de politiek wat verwaarloosd lijkt, zou zomaar eens het verschil kunnen maken tussen meeregeren en veroordeeld worden tot jarenlange oppositie. Uit een recente UNIZO-peiling over de kiesintenties bij meer dan 1.400 ondernemers kwamen toch een aantal verrassende resultaten naar voor. Zo is 84% van de ondernemers overtuigd dat stemmen wel degelijk belangrijk is. Over ongeveer een jaar zullen zij zich dan ook naar het stemhokje begeven om de nodige bolletjes te kleuren, ondanks de afschaffing van de stemplicht. Daarnaast geeft 1/3 aan hun stemgedrag ten opzichte van vorige keer te wijzigen en is 44% nog onbeslist.  

Dames en heren politici, plus est en vous. Waar wachten jullie nog op? Een ondernemersvriendelijk beleid, daar wordt op termijn iedereen beter van. Ook jullie!