Als je aan de doorsnee leidinggevende vraagt hoe het ermee gaat, krijg je meestal het antwoord ‘druk druk druk’. Het lijkt wel een statussymbool geworden in de hedendaagse westerse wereld. Een drukke agenda in combinatie met een veelheid aan vergaderingen, telefoontjes, mails, whatsapps, linkedin-berichten, … lijkt wel een garantie op succes. Zolang ”business” geen “busy-ness” dreigt te worden en bijdraagt aan effectiviteit en efficiëntie is dit op zich geen probleem. Maar we moeten ons toch wel bewust zijn van het feit dat onze balans daardoor uit evenwicht dreigt te geraken. Zowel werk-privé, maar ook lichaam en geest dienen in balans te zijn om van een zelfbewuste leider te kunnen spreken.  

Topcoach Paul Van den Bosch en jarenlang mentor van onder meer topsporters als Sven Nys en mede-oprichter van Energy Lab noemt ze de egopreneurs. Door beter voor jezelf te zorgen als leider, ben je in staat sterker en veerkrachtiger te worden, beter te functioneren in de steeds complexere wereld en daardoor beter voor je bedrijf, je team en je omgeving te kunnen zorgen. Zo krijg je niet alleen balans in je werk, maar ook in je gezin, je gezondheid en elk ander domein van je leven. Een moderne invulling van de levenswijsheid “mens sana in corpore sano” van de Romeinse dichter Juvenalis. Met een aantal simpele trucjes kan je voor jezelf en je bedrijf een wereld van verschil maken.  

Hoe contradictorisch het ook lijkt, maar zelfzorg bij ondernemers zorgt voor een betere en gezondere bedrijfsorganisatie. Denk eerst aan jezelf en de rest zal volgen. Wees niet alleen de CEO van je eigen bedrijf, maar ook van je eigen leven!