Als je net als ik bent opgegroeid in de jaren 80 dan zullen de Transformers je wel niet vreemd zijn. Robotclans als de Autobots en de Decepticons, die zich konden tranfsormeren in vrachtwagens, vliegtuigen of race-auto’s stonden mekaar naar het leven in een heuse robotoorlog.  

Wat toen nog verre science-fiction leek, lijkt steeds meer realiteit te worden. Op dit ogenblik worden volop drones ingezet in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Robots in combinatie met artificiële intelligentie en deep machine learning gaan ons in mum van tijd in nieuw era katapulteren. Een heel ander type oorlog, een sportieve, wordt op dit ogenblik uitgevochten in Duitsland op het EK voetbal. Misschien wel een van de allerlaatste Europese Kampioenschappen in de vorm zoals we ze sinds 1960 kennen, waar de Lukaku’s, Mbappés of Ronaldo’s het tegen mekaar opnemen.  

Waar het genderdebat de laatste jaren hevig woedde in de sport, wordt het op termijn mogelijks een debat mens-machine. Hoe lang duurt het nog eer de eerste wedstrijd “mensen” tegen “robots” zal worden gespeeld. Boston Dynamics, een van origine Amerikaans bedrijf ondertussen voor 80% in handen van het Zuid-Koreaanse Hyundai, is gespecialiseerd in engineering en robotica. Het wordt beschouwd als een van de meest geavanceerde roboticabedrijven in de wereld en creëerde al Cheetah, de hond Spot en recent nog Artemis, een voetballende humanoïde AI robot. Het is hun ambitie tegen 2050 een ploeg van robots te laten winnen van de regerende kampioenen. Alle klassieke conventies zullen de komende jaren op de helling worden gezet, van kunst over cultuur tot sport en ondernemerschap. Of zoals R.E.M het al zong: It’s the end of the world as we know it (but I feel fine).   

Jos Vermeiren
Directeur UNIZO Oost-Vlaanderen