Aanvallen op
zelfstandigen moeten
nú stoppen
Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.
Er is nog nooit zo veel aandacht geweest voor zelfstandigen als in de afgelopen weken, en dan nog vanuit onverwachte hoek. De socialistische vakbond ABVV luidt te pas en (vooral) te onpas de alarmklok over hoe gunstregimes voor zelfstandigen ten nadele gaan van de gewone werknemer. De opmerkingen beginnen stilaan aanvallen te worden en we weten waarom. Hoewel de onderhandelingen voor de nieuwe regering moeizaam verlopen, wordt er wel degelijk nog onderhandeld. Het ABVV geeft dus voortdurend de opdracht aan de kameraden van Vooruit om de zelfstandigen aan te pakken. Ze hebben het dan over “de grootverdieners met een vennootschap”, over “managers en aandeelhouders die hun zakken vullen” en over “loontrekkenden die veel meer bijdragen dan zelfstandigen, die het systeem omzeilen met fiscale achterpoortjes”. Nog minder subtiel wordt het wanneer zelfs Vlaams minister Gennez het heeft over CEO’s met een zwembad die zich te weinig loon uitkeren. Het ABVV staat trouwens niet alleen. Samen met de andere vakbonden wordt nu maandelijks actie gevoerd “tegen de sociale achteruitgang”.
Mag ik drie voorbeelden geven hoe alles uit zijn context getrokken wordt? Ik wil het hebben over de zelfstandigenpensioenen, de fiscale lasten en de loonevolutie.
De socialisten schamen zich er niet voor om tegenwoordig te stellen dat de grote problemen in onze pensioenuitgaven het gevolg zijn van de snelle stijging van de zelfstandigenpensioenen. Zijn de zelfstandigenpensioenen in de afgelopen jaren toegenomen? Jawel, en ja gemiddeld zelfs meer dan die van werknemers. De reden van deze toename is echter omdat – op vraag van de vakbonden – de minimumpensioenen zijn opgetrokken. Er zijn nu eenmaal veel meer zelfstandigen die een minimumpensioen trekken dan werknemers (laat staan ambtenaren). Dus dan neemt het gemiddelde pensioen inderdaad sneller toe. Maar kijk eens naar de bedragen. In 2021 trok een zelfstandige gemiddelde 884€ pensioen. Moest dit het pensioen van een werknemer zijn, het kot zou te klein zijn. En welke totale pensioenuitgaven nemen het snelste toe? Inderdaad, die van de werknemers. Zelfs nu de pensioenen van zelfstandigen op dezelfde manier berekend worden als die van de werknemers, zullen de werknemersuitgaven meer dan drie keer zo snel stijgen als die van de zelfstandigen. Dus stop met de zelfstandigen als bliksemafleider te gebruiken voor de budgettaire problemen in de andere stelsels.
Tweede aanval: de belastingen. Een zelfstandige betaalt te weinig? Ten eerste is één op de twee ondernemers een éénmanszaak, die dus personenbelasting betaalt. Ten tweede betaalt een zelfstandige in vennootschap best zijn fair share. Ten eerste moet er winst gemaakt worden. Men vergeet dat ondernemen risicovol is. Je kan goed boeren, maar evenzeer slecht boeren. Als het slecht gaat, is er geen vangnet. Dus ervan uitgaan dat dikke winsten vanzelfsprekend zijn? Vergeet het. Ten tweede keert een ondernemer zichzelf een bezoldiging uit waarop zowel belasting als sociale bijdrage wordt betaald. Ten derde wordt op winst vennootschapsbelasting betaald (20 tot 25%). En wie zich dan nog dividenden uitkeert, krijgt een last tussen de 15 en de 30%. En dan vergeten we nog dat ondernemers ook geconfronteerd worden met allerlei andere belastingen, al zeker wanneer hij ook een werkgever is. Men moet zeer goed beseffen dat in ons land meer dan de helft van de werkgelegenheid voortkomt uit kmo-ondernemers. Als morgen niemand nog goesting heeft om al dat risico en als die rompslomp te ondergaan, dan ziet het er behoorlijk slecht uit voor iedereen in ons land.
Derde aanval: werkgevers hebben meer dan genoeg ruimte om loonstijgingen toe te passen. De Nationale Bank kon deze week niet duidelijk genoeg zijn: er is niet alleen geen ruime voor loonsverhogingen in 2025-2026 maar evenmin in 2026-2027. De lonen stijgen opnieuw sneller dan in de ons omringende landen. We hebben het dan gauw over enkele procenten, maar zelfs dat is een onderschatting. Als je de lonen in echte cijfers vergelijkt, dan liggen onze lonen al snel 10% hoger dan in onze buurlanden. De giga-indexen van enkele jaren geleden zijn nog altijd niet verteerd, en de volgende aanpassingen staan al voor de deur. Het aantal faillissementen in Vlaanderen staat op een all-time record. Maar op de vakbonds-Titanic blijft het orkest doorspelen: niet raken aan de index, meer loonstijging en hogere minimumlonen.
Dames en heren, het moet stoppen. Nu. Ondernemers zorgen voor de welvaart van onze samenleving. Ze kunnen dan niet zonder goede medewerkers en zelfs niet zonder een performante overheid. Maar ze verdienen wel respect én beloning voor wat ze doen. Dus aan de onderhandelaars een heel erg duidelijke boodschap: handen af van de zelfstandigen!
Danny
PS Lees hieronder Danny's reactie in De Tijd van vandaag (19/12/2024) & lees ons persbericht.