Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

 

In 2010 won de latere Britse premier David Cameron weliswaar de verkiezingen, maar hij haalde geen meerderheid in het Britse parlement. De Britten maakten voor het eerst kennis met een coalitieregering. Wel, dat ging vlotjes. De verkiezingen vonden plaats op 6 mei 2010 en op 11 mei 2010 stelden David Cameron en Nick Clegg trots hun nieuwe regering voor. Daar kunnen wij alleen maar van dromen. Nu zelfs de Vlaamse regering doorheen de tijd een driepartijencoalitie is geworden, duurt het almaar langer voor we opnieuw een regering hebben. En je weet het nog wel, in 2011 brak België het wereldrecord regeringsvormen met 541 dagen. De 100 dagen die Jean-Luc Dehaene ooit aan de koning vroeg om een regering te vormen, zijn er niks meer bij.

Tot aan de verkiezingen van vorige zondag. We zijn het al zo gewoon dat de puzzels zeer moeilijk tot onmogelijk liggen om een regering te vormen dat we verrast zijn hoe eenvoudig het nu wel is. Laat ons wel wezen: zowel de Vlaamse, de Waalse als de federale coalities liggen eigenlijk klaar. Alleen de Brusselse regering wordt een andere opdracht. In Wallonië gaat men dan ook vaart maken. MR en Les Engagées kondigden al onmiddellijk aan dat zij een Waalse regering gingen vormen. Wel waar wachten we op voor de andere regeringen? Ja, het is beleefd dat iedereen gehoord wordt, maar dat verandert niets aan de zaak. De Vlaamse regering kan alleen maar een coalitie zijn tussen N-VA, Vooruit en CD&V.  Federaal zou er meer mogelijk zijn, maar "cut the crap": het wordt een coalitie van N-VA, MR, Les Engagées, CD&V en Vooruit. Dat er wel wat onderhandeld zal moeten worden om tot akkoorden te komen, dat begrijp ik. Maar het zou alvast een bemoedigend teken zijn dat alle uitverkoren partijen zich enthousiast tot elkaar bekennen en zich bereid tonen om vijf jaar te gaan besturen in een geest van samenwerking en vertrouwen. Dat zou nog eens verfrissend zijn. Wallonië wijst ons voor één keer de weg. Volgen we? 

Danny