Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Heb jij ook ooit een studentenjob gehad? Ik ook, zo’n dertig jaar geleden (aiai). Ik heb zowat vanalles gedaan: secretariaat, opdienen. Ik ben zelfs drie jaar suppoost geweest in de kathedraal van Antwerpen. En ja, het was mijn eerste betaalde werkervaring. Er zijn dus altijd al wel jobstudenten geweest, maar het belang ervan is toegenomen. In 2023 werkten er 633.000 jobstudenten bij 73.000 werkgevers. Twee keer een record. Liantis berekende dat een gemiddelde jobstudent zo’n zes weken werkt (een week meer dan vijf jaar geleden) en dat ze al lang niet meer alleen werken in de zomervakantie. Zowat een derde werkt het ganse jaar door (tegenover 14% tien jaar geleden). De reden van die toename is duidelijk: de krapte op de arbeidsmarkt doet werkgevers steeds meer beroep doen op jobstudenten en flexijobs.  
 
Het systeem is een zeer mooie win-win. Een onderneming kan extra hulp inroepen wanneer het nodig is, meestal in vakanties en weekends, zodat het eigen personeel ook zelf met vakantie kan gaan. Voor de student is het een welkom inkomen, als extraatje of zelfs om studies te betalen. Maar er is iets dat nog veel belangrijker is: werkervaring. Vandaag reikten UNIZO en Liantis de award van “Jobstudent van het Jaar” uit aan Anthe Coppens. We zetten Anthe in de kijker omdat ze een jongedame is met een beperking, die opleiding volgde in het Buitengewoon Onderwijs. Zaakvoerster Elise Peeters van Gelateria Juliette in Mechelen maakt er een punt van om mensen met een beperking kansen te geven. Anthe heeft prompt nog tien klasgenoten overtuigd om ook de stap naar een studentenjob in het ijssalon te nemen.
 
Dit verhaal geeft aan dat een studentenjob véél meer is dan een extraatje voor de student. Het is wel degelijk een eerste werkervaring, een eerste keer dat een jongere opdrachten van een werkgever moet uitvoeren, en waarbij deze niet – zoals op school – vrijblijvend zijn. Het is vaak ook een ervaring met succes: werkgevers zijn tevreden over het werk. Studenten voelen zich gesterkt dat ze kunnen bijdragen. Dat geldt zeker voor jongeren met een beperking. Onze samenleving is vaak zo blind. We leggen de nadruk op buitengewoon in plaats van op onderwijs en op beperking in plaats van op persoon. Gevolg is dat slechts 47% van de mensen met een beperking in ons land aan de slag zijn. Anthe bewijst dat het kan en haar studentenjob verzekert haar ook dat die kansen op de arbeidsmarkt er zijn. En voor de werkgever die kansen wil geven, voorziet de Vlaamse overheid ook premies via “individueel maatwerk” om kosten te compenseren.
 
Het gaat trouwens niet alleen over mensen met een beperking.  Ga eens kijken naar de website van SODA+ (www.sodaplus.be).  Deze vzw deelt attesten uit aan leerlingen die uitblinken in Stiptheid, Orde, Discipline en professionele Attitude. Zelfs wanneer ze niet zo succesvol zijn op school, blinken ze wel uit in deze kwaliteiten, die bijzonder gegeerd zijn bij werkgevers. Ook daar is de oproep duidelijk: geef leerlingen die in een SODA+-traject zitten zoveel mogelijk kans om een studentenjob uit te oefenen. Ze leren de wereld van het werk kennen en ze ontdekken vooral dat ook zij bijzondere kwaliteiten hebben die gegeerd zijn bij werkgevers.
 
Conclusie: iedereen die jobstudenten wegzet als goedkope arbeid, weet niet waarover hij praat. Het is een systeem dat werkgevers helpt in tijden van drukte en krapte, maar het is vooral ook een systeem dat studenten kennis laat maken met de wereld van het werk. En voor sommige studenten kan dat een verschil maken voor de rest van hun leven.  
 
Danny