Nu met de verkiezingen alle focus op 9 juni ligt, vergeten we bijna dat er nog een andere spannende datum dichterbij komt. Op 30 juni moet de aangifte van de personenbelasting binnen zijn voor al wie een papieren aangifte indient. Dien je als zelfstandige je aangifte digitaal in via My Minfin, dan heb je nog respijt tot 16 oktober. En ja, dat is voor vele ondernemers een belangrijke datum. Zowat één op de twee ondernemers in ons land is immers een éénmanszaak zonder vennootschap. Daarvoor is dus de personenbelasting van belang, niet de vennootschapsbelasting.  Of het nu het ene of het andere is, de verhouding tussen de fiscus en de ondernemer blijft toch erg geladen. Niet in het minst omdat het allemaal erg complex geworden is. Een ondernemer heeft het gevoel dat hij altijd wel “gepakt” kan worden. Er zal immers altijd wel een regeltje zijn dat niet helemaal in orde is of dat nog niet helemaal op de radar stond. Bovendien heerst het gevoelen dat het uitgangspunt van de controleur teveel is dat er overal wel fraude zal zijn. Op zich is die verhouding niet gezond. De fiscus zal wel nooit de beste vriend van de ondernemer worden, maar dat moet ook niet. Wel moet er een degelijke professionele verhouding op basis van een zeker vertrouwen kunnen opgebouwd worden.  
 
Daarom pleit UNIZO al geruime tijd om via een gedragscode de rechten en plichten van de belastingplichtige duidelijk te maken. En via een fiscaal charter kunnen de principes van een fair optreden van de fiscus vastgelegd worden. In het Charter zouden we kunnen opnemen hoe de relatie gebaseerd moet zijn op wederzijds respect en vertrouwen. Hoe kunnen we meer preventie en informatie inbouwen om vaststellingen te voorkomen? En hoe moet men menselijk te werk gaan als er dan toch vaststellingen zijn? In de Gedragscode vragen we een “change of mind” van de controleur: wees klantvriendelijk en toegankelijk. Vraag geen informatie op die niet nodig is (en waar de ondernemer uren werk in moet steken om ze te verzamelen). Herstel vooral het rechtstreekse contact tussen de ondernemer en zijn belastingcontroleur zodat zaken op een menselijke manier verduidelijkt kunnen worden. Leg ook uit hoe de procedures verder verlopen en hoe lang ze zullen duren. Op zich lijkt dit niet zo moeilijk. Voor sociale controles bestaat dit sociaal charter trouwens al een dikke zes jaar. Maar toch zijn deze gedragscode en dat fiscaal charter net niet gerealiseerd.  
 
Wat niet is, kan (en moet) nog komen. We blijven in overleg met Financiën om tot een Gedragscode en een Fiscaal Charter te komen.  En ik ben ervan overtuigd dat het er ook zal zijn. Dus als uw accountant er voor zorgt dat de aangifte tijdig en correct wordt ingediend, en wij dat de relatie met de fiscus zelf erop vooruit gaat, dan is de wereld weer een beetje beter geworden. Maar eerst dus dat charter en die code rond krijgen. En daarvoor is 9 juni weer niet onbelangrijk.
 
Danny