Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Ik ga u geen oud nieuws vertellen, maar toch: we hebben een nieuwe federale regering! Allelujah! Na de verkiezingen in juni vorig jaar dachten we dat het snel beklonken zou zijn, maar kijk. Het heeft toch weer vlot meer dan een half jaar geduurd voor we witte rook kregen. De regering De Wever I van N-VA, MR, Les Engagées, Vooruit en CD&V is een feit. Moeten we daar nu blij mee zijn? Haalt de nieuwe regering het Olympisch minimum om een hervormingsregering te zijn? Wel, gedurende de ganse maand januari heb ik heel wat lokale ondernemersverenigingen van UNIZO bezocht. In mijn nieuwjaarstoespraak wenst ik de ondernemers steevast een nieuwe regering toe. Heel opmerkelijk, maar dat werd altijd op gelach onthaald. Ik probeerde dan toe te lichten dat we wel degelijk een nieuwe regering nodig hadden. De begroting moet immers op orde gesteld worden. De sociale zekerheid moet hervormd worden zodat ook onze kinderen nog van gezondheidszorg en pensioen zullen kunnen genieten. Er is een fiscale hervorming nodig zodat werknemers meer overhouden van hun loon, zonder dat het de werkgevers meer kost. Administratieve rompslomp moet afgebouwd worden zodat ondernemers er niet meer door geambeteerd worden. Loonevolutie moet onder controle gehouden worden en de arbeidsmarkt flexibeler. Biedt de nieuwe regering een antwoord op deze vragen? Laat ons de test eens doen.
 
De begroting wordt ernstig aangepakt met een inspanning van 18 miljard euro. Sommigen schatten de inspanningen nog als onvoldoende in, dus het begrotingsprobleem zal elk jaar waarschijnlijk terug op tafel komen. We kunnen er wel van uitgaan dat de regering gedecideerd is het dan ook elke keer opnieuw aan te pakken. Hoe zit het met de hervorming van de sociale zekerheid, meer bepaald van de pensioenen? Daar worden (eindelijk!) de nodige maatregelen genomen die al twintig jaar op de agenda stonden: mensen moeten meer effectief werken om pensioenrechten op te bouwen, ze worden niet meer beloond als men vroeger stopt met werken, maar wel als men meer doet. Mensen mogen wel vroeger op pensioen gaan als ze al 42 jaar gewerkt hebben en voordelige stelsel van ambtenaren doven uit, maar met een overgangsperiode. Er is wel degelijk een fiscale hervorming die ervoor zorgt dat mensen éér netto overhouden van hun brutoloon. Voor zelfstandigen zonder vennootschap wordt een ondernemersaftrek ingevoerd, zoals UNIZO had gevraagd. Ja, er komt een meerwaardebelasting, maar met veel waarborgen dat de zelfstandige ondernemer die zijn eigen meerwaarde heeft opgebouwd, zoveel mogelijk ontzien wordt. De lastenverlaging zal trouwens groter zijn dan de extra inspanning via de meerwaardebelasting. Er zullen zowaar twee ministers bevoegd zijn voor administratieve rompslomp en de gehate Federal Learning Account wordt afgeschaft. Op de arbeidsmarkt kan je maximaal twee jaar werkloosheidsuitkering genieten. Voortaan zal je 360 vrijwillige overuren kunnen presteren, waarvan 240 zonder lasten. De index blijft ongeschonden overeind, maar evenzeer de loonwet die bepaalt dat de lonen niet meer dan in de buurlanden mogen stijgen. Tot slot krijgen de sociale partners (werkgeversorganisaties zoals UNIZO en vakbonden) de opdracht om een en ander aan ter pakken.
 
Haalt deze regering dus het Olympisch minimum? Ja, dat doet ze zeker. Je zou niet anders verwachten van een regering waarvan de premier de burgemeester was van de enige Olympische stad van het land. UNIZO geeft deze regering dus het volste vertrouwen. Nooit eerder zagen we zoveel van onze voorstellen opgenomen in een regeerakkoord. Uiteraard zijn er ook minpunten, en daar zullen we waakzaam naar kijken. Wie een volledige analyse wil, vindt deze hier.  Olympisch minimum: check! Maar nu begint het pas… Het minimum geeft je toestemming om deel te nemen aan de Spelen. Medailles worden pas uitgereikt aan de meet. UNIZO wenst de ganse ploeg veel succes toe. We hopen op een rijke medaille-oogst en we staan zelf mee klaar om er alles aan te doen om ze te behalen.
 
Danny