Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Een industrietop op maat van zelfstandigen

België is dit voorjaar Europees voorzitter, dat weet je ondertussen. En vandaag en morgen vindt in Genk de zogenaamde “Industrietop” plaats. Onder leiding van Vlaams minister van Economie Jo Brouns verzamelen de Europese ministers van Economie zich om zich te buigen over het Europese industriebeleid. Is dat dan nodig, vraag je je af? En is dat dan in het belang voor ons, zelfstandige ondernemers? Je kan het raden: het antwoord is volmondig “ja”.  Ik zou er anders niet over schrijven.

Eigenlijk is het industriebeleid de afgelopen tientallen jaren weggedeemsterd. We evolueren steeds meer naar een diensteneconomie en specialiseren ons daarnaast in hightech en pharma. Sinds de oorlog in Oekraïne een wereldwijde energiecrisis heeft veroorzaakt, en sinds de aanvoerlijnen tijdens corona lang verstoord waren, denken we daar stilaan behoorlijk anders over. Plots worden begrippen als “reshoring” en “nearshoring” populair. Vrij vertaald: dingen terug dichter bij huis produceren. De klap op de vuurpijl kwam toen de Amerikanen de crisis wilden bezweren door hun industrie zwaar te gaan subsidiëren. Het is meer dan vloeken in de kerk van de internationale vrijhandel. Maar ze doen het wel en ze blijven het doen. Gevolg is dat ook de Fransen en de Duitsers de neiging krijgen hun industrie wat toe te steken. Redenen genoeg voor een Europees industriebeleid. Want elk Europees land apart kan niet op tegen het Amerikaanse en het Chinese geweld, zelfs de Fransen en de Duitsers niet. Maar samen zijn we met de Europese Unie wel een economische wereldmacht. Dus moet deze wereldmacht een industriebeleid gaan voeren dat de orde in de wereld herstelt.

Is dat dan ook van belang voor ondernemers? Industrie is toch voor de grote corporates in de Antwerpse haven, niet voor kmo’s van bij ons? Wel dat is niet juist. Heel wat kmo’s zijn actief in de industrie of werken voor de industrie. UNIZO is dus duidelijk een betrokken partij. Wat onze industriële ondernemingen kenmerkt, is dat ze veel meer arbeidsintensief zijn dan de grote gusten. De bedrijven in de kleding, metaal, voeding, recyclage, fietsen of zelfs ambachten, werken nog veel meer met de handen dan geautomatiseerd.
Loonkosten zijn dus cruciaal, en dat is niet eenvoudig in ons land. Het zijn ook energie-intensieve bedrijven, dus da’s twee keer niet goed. Een goed industriebeleid moet voor ons dus rekening houden met loon- en energiekosten. Maar vooral moet de overheid zorgen voor minder rompslomp en administratieve zever. Als onze ondernemers ergens gek van worden dan is het dat. En daarin verschillen ze niets van de collega’s in de landbouw die er vorige week voor op straat kwamen. Als Europa, België en Vlaanderen iets kunnen doen voor onze ondernemers in de industrie, dan is het wel het weghalen van regels, procedures, administratie en ander tijdverlies.

Laat dat onze boodschap zijn voor de Europese excellenties vandaag: beheers de loon- en energiekosten, zorg voor geschoold personeel (of de mogelijkheid om on the job bij te scholen, zorg voor de noodzakelijke grondstoffen (onder meer via circulariteit) maar vooral: cut the crap.

Danny