Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

En daar zijn de ziektebriefjes weer!

Ik meen het, echt waar. Ik meen het dat ik vandaag nooit gedacht zou hebben om nog maar eens over de ziektebriefjes te schrijven. Volgende week is het immers de zogenaamde “state of the union” in de Kamer. De premier presenteert dan zijn beleidsdoelstellingen en begrotingsmaatregelen voor het komende jaar. De begroting zal de regering nog wel het ganse weekend bezighouden om tot een akkoord te komen. Het belang valt niet te onderschatten. “Hoezo?”, vraag je je misschien af.  Op 9 juni 2024 zijn er verkiezingen dus heel veel nieuw beleid valt er niet meer te verwachten. Toch is deze begroting van bijzonder groot belang. Ten eerste omdat Europa opnieuw gaat toekijken. Als ons land teveel in het rood gaat – en daar ziet het wel degelijk naar uit – dan zouden er wel eens Europese sancties kunnen volgen.  Dat is niet alleen een blamage voor ons land, dat volgend voorjaar ook Europees voorzitter is, maar vooral een heel slechte zaak voor onze financiën. Maar er is nog een tweede reden waarom deze begroting van groot belang is. Het is al bijna een traditie geworden dat er een slordig jaar nodig is om na de verkiezingen een nieuwe federale regering in het zadel te krijgen. Dat betekent dat er geen regering zal zijn om een sluitende begroting voor 2025 te maken. In dat geval valt men terug op… die van 2024. Het kan dus maar best een verantwoorde begroting zijn.

Daarover ging ik het dus met jullie hebben in dit editoriaaltje. Tot Petra De Sutter woensdagmorgen nog maar eens afkomt met het verbieden van doktersbriefjes voor korte afwezigheden. Sinds het doktersbriefje bij de federale ambtenaren is afgeschaft, zijn er immers minder afwezigheidsdagen. Het aantal afwezigheden voor één dag is weliswaar toegenomen, maar het totaal aantal dagen kortstondige afwezigheden is zeer lichtjes afgenomen. Dus, zegt de vice-premier, moet het systeem maar algemeen ingevoerd worden én uitgebreid naar drie dagen. Waanzin. Waarom? Omdat het aantal afwezigheidsdagen ook wel eens gedaald zou kunnen zijn omdat we begin 2022 nog met een coronagolf te maken hadden, en begin 2023 niet meer. Het toenemen van het aantal ééndagsafwezigheden (sterker trouwens dan de afname van de totale afwezigheden) is ook al geen opbeurend nieuws. Dus de analyse klopt niet.

Dus nog één keer het UNIZO-standpunt. Niemand vraagt om het vragen van een doktersbriefje verplicht te maken bij een korte afwezigheid. Vele bedrijven doen het al lang niet meer. Waar we tegen zijn is dat het plots verboden wordt. Het doktersattest is voor vele werkgevers het enige middel dat ze hebben om te kunnen optreden tegen maandagziektes of andere “kantjes-eraf-loperijen”. Wel, de frustratie is onbeschrijfelijk wanneer men al geen bewijs meer mag vragen aan werknemers die overduidelijk ongewettigd afwezig zijn. En ja, je kan dit ook op andere manieren aanpakken. Maar het is aan de werkgever om in zijn of haar eigen bedrijf zelf een verzuimbeleid te voeren, niet aan de wetgever om dat op te leggen. De nieuwe regeling bestaat nog maar een dik jaar, wel laat de inkt dan rustig opdrogen vooraleer om de haverklap aanpassingen voor te stellen.

Maar vooral: is er nu echt geen belangrijker onderwerp om in de aanloop van de belangrijke begroting 2024-2025 te promoten dan dit onding? De vraag is het antwoord.

Danny