Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Klaar voor het nieuwe jaar.

Samen met GraydonCreditsafe lanceerden we met UNIZO afgelopen maandag het nieuwste “KMO-rapport”. Op zich een goed moment om op het einde van het jaar eens te kijken hoe het ervoor staat met onze zelfstandige kmo’s. Zoals altijd is er goed nieuws, en minder goed nieuws te vertellen. Het goede nieuws is dat ons land ondernemender dan ooit is. In België zijn we ondertussen met meer dan 1,3 miljoen kmo’s. Het is een absoluut record, en het leuke is ook dat het een record aantal jonge ondernemingen zijn. De afgelopen jaren is er dus wat afgestart in ondernemersland. Nog een opvallende: het aantal kmo’s zonder personeel neemt jaar na jaar een groter aandeel in, ondertussen rond de 90% van het totaal aantal kmo’s. En dat is al een teken aan de wand.

Want het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Integendeel… We stellen dit jaar ook vast dat één op de vijf kmo’s in zeer zwaar weer zit. Dat was enkele jaren geleden niet anders, maar toch is de situatie ernstiger. De kmo’s hebben immers geen buffers meer. Toen de coronacrisis genadeloos toesloeg, konden de ondernemers niet alleen terugvallen op een sterk steunende overheid, maar ook op hun eigen reserves. Daarna volgde echter nog de looncrisis, de energiecrisis en de rentecrisis… De buffers zijn ondertussen weg, en ook de steunmaatregelen van de overheid zijn afgebouwd. We weten dat ondertussen ook de faillissementscijfers stijgen. We staan dus voor een pittig onweer voor onze ondernemers.

We weten dus wat we nodig hebben, volgend jaar. UNIZO komt met een gevulde nieuwjaarsbrief aan bij de verschillende regeringen (en we gaan niet wachten tot de volgende regeringen gevormd zijn). De enige schok waar we als België zelf iets aan kunnen doen, is die van de lonen. Energieprijs en intrest wordt buiten ons om bepaald. Maar de lonen hebben we zelf in de hand. UNIZO pleit dus om ons loonvormingsmodel aan te pakken. Willen we méér kunnen doen in bedrijven waar het goed gaat, en net minder waar het moeilijk is? Schaf dan de loonindex en de loonnorm af, en onderhandel lonen in de bedrijven zelf. Als dat niet mogelijk is (en dat zal het zijn), haal dan op zijn minst de fossiele brandstoffen uit de index. Met een zogenaamde duurzaamheidsindex volgen onze lonen op zijn minst al niet de fluctuaties van de internationale energieprijzen. 

Daarnaast vraagt UNIZO meer aandacht voor het groeiende aantal zelfstandigen zonder personeel, binnen het ondernemerschap. De eerste eis daar is heel duidelijk: verminder de administratieve hel waarin ondernemers moeten werken. En denk er vervolgens aan dat de verlaging van de vennootschapsbelasting niet geldt voor wie zonder vennootschap werkt. UNIZO pleit daarom voor een ondernemersaftrek van 20% in de personenbelasting.

Een ferme nieuwjaarsbrief om het jaar te beginnen. Maar voor we daar zijn, wens ik u van harte een bijzonder mooi eindejaar.

Tot volgend jaar!

Danny