Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Stikstofcomplexiteit

Als we dachten dat de stikstofsaga stilaan achter de rug was, dan zijn we eraan voor de moeite. Vorig jaar bereikte de Vlaamse regering dan toch een akkoord over hoe de stikstofknoop ontward moest worden. En laat ons wel wezen: het was (en is) een onwaarschijnlijk complexe knoop. De verschillende belangen die elkaar kruisen in dit dossier zijn immers allen op één of andere manier legitiem. Er is de industrie die al heel wat inspanningen deed om zowel de stikstofproblematiek, als de klimaatproblematiek aan te pakken. Er zijn de kmo’s waarvoor er plots een dreiging kwam dat ook de eerste de beste wasserij of carrosserie gelokaliseerd in de nabijheid van een Natura2000-gebied voor haar activiteiten een complexe en dure passende beoordeling zou moeten laten uitvoeren. En er zijn uiteraard de boeren die bij de meest productieve en duurzame landbouwers van de wereld behoren, en die de basis vormen van een bloeiende agro-voedingsindustrie, die met onmogelijke uitbatingsvoorwaarden worden geconfronteerd.

En dan vergeten we de uiteindelijke ecologische doelstelling nog, of hoe we de wereld aan onze kinderen willen achterlaten. Vanuit UNIZO begrijpen we de argumenten van zowel onze kmo’s; de industrie als de boeren. Wat ondernemers eigenlijk willen is een duidelijk en rechtszeker kader waarbinnen ze zowel economisch als ecologisch duurzaam kunnen ondernemen. En hier knelt het schoentje. Al maandenlang is het dossier het onderwerp van zowel juridisch als politiek getouwtrek. De belangen van ondernemers worden tegenover elkaar gezet. Wie voor de boeren is, is tegen de haven. Wie voor kmo’s is, is tegen natuur. Allemaal zever.

We hebben nood aan een constructieve oplossing die belangen verzoent in plaats van oppookt. We dachten dat we er waren, en wat ons betreft zijn we daar nog steeds. Er ligt een akkoord op tafel waarin geprobeerd is belangen te verzoenen. De inkt is niet droog, maar alle juridische, economische en andere bezwaren steken weer de kop op. Cut the crap, deze keer. Onze ondernemers willen een duidelijk kader en dat ligt nu min of meer op tafel. Tijd dat we de stikstof van tafel kunnen halen en opnieuw met ondernemen bezig kunnen zijn. Ondernemers worden gek van rompslomp, administratieve complexiteit, steeds wijzigende regelgeving en gehassel. Tijd dat dat voor het stikstofdossier stopt.

Danny