Terwijl het huis brandt,
palaveren we over
hoe te blussen
Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.
Ik was eigenlijk niet meer van plan nog veel te reageren op de tussentijdse rapporten over de formatie bij de Koning. Formateur De Wever ging voor de 15de keer langs bij de vorst. De supernota is een hervormingsnota geworden. Er zijn al enkele crisettes achter de rug maar de afgelopen weken was er weinig nieuws te rapen. Goed nieuws dus, dachten we. Hoe minder lekken in de pers, hoe meer kans dat er ernstig gewerkt werd. De verwachting werd duidelijk een regering als cadeau onder de kerstboom.
Het wordt een trieste kerst zonder cadeau. Opnieuw komen de onderhandelaars blijkbaar niet vooruit. Vooruit en MR houden elkaar in een patstelling; CD&V en Les Engagés zitten ertussen en kijken ernaar. En de formateur… die moet het compromis maken en wordt voortdurend van links naar rechts geslingerd (en terug). Op het 15de rendez-vous met de Koning ligt eigenlijk de hoop op een regering in 2024 aan diggelen.
Niets dat we nog niet meegemaakt hebben, zegt u? Dat is inderdaad zo. Maar dat maakt het niet minder dramatisch. Ik zet even een aantal zaken op een rijtje. We tekenden dit jaar in België al meer dan 10.000 faillissementen op, waarbij er 25.000 jobs verloren gingen. Dat is het hoogste aantal in meer dan tien jaar. Onze industrie lijdt (of vertrekt) maar ook de bouw, de kmo’s en de retail zien zwarte sneeuw. Tegelijkertijd kijken we aan tegen een nieuwe indexaanpassing van de lonen in januari waardoor de lonen van ongeveer de helft van de werknemers in de privé zullen stijgen met zo’n 3,5%. Dat brengt de loonstijgingen ten gevolge van de index alleen op 20% in vijf jaar tijd. Gevolg: onze loonkosthandicap met de ons omringende landen neemt opnieuw toe. Moet ik er nog wat bijdoen? Wereldkampioen lasten op arbeid, filerecords op de weg, een torenhoog begrotingstekort, te veel rompslomp en te lange procedures, bij de hoogste ontslagkosten, …
De toestand is zeer ernstig. En dan heb ik het nog niet gehad over oorlogen aan onze Europese grenzen en een onzekere presidentsoverdracht in de VS. Er is een uitslaande brand bezig in ons huishouden. We kunnen écht niet wachten op remediëring. En ja, dat zeggen we elke keer opnieuw. Maar laat ons deze keer toch niet al deze cruciale tijd verliezen. Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Wel, politici, toon aan dat jullie dit kunnen waarmaken.
Danny
P.S. In een persbericht, afgelopen week zetten we onze urgentie-boodschap eens temeer kracht bij. Dat persbericht kan je hier lezen.
Je kan mijn reactie op de uitblijvende regeringsvorming, samen met die van de andere werkgeversorganisaties, ook lezen op de website van de VRT.