Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Hoe is het mogelijk? De kiezer kon niet duidelijker zijn. De federale en Vlaamse coalities lagen eigenlijk al op de verkiezingsavond op tafel. Een centrumrechts beleid leek op vele vlakken mogelijk, nu de PS naar de oppositie werd verwezen. En toch moet formateur De Wever vandaag wellicht naar de koning om aan te geven dat er geen akkoord is over de zogenaamde supernota, die de basis had moeten worden voor het regeerakkoord van de regering De Wever I.

Where did it go wrong? De basisnota ademt alvast een ondernemingsvriendelijk beleid uit. UNIZO vindt er bijzonder veel van ons memorandum “Krachtwerk” in terug.  We denken dan aan de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd, meer flexibele arbeidsmarkt en – vooral – een degelijke fiscale hervorming. Onze ondernemers vragen al lang een fiscaliteit die werken méér beloont. Daarom moeten zowel werknemers als zelfstandigen meer netto-inkomen kunnen overhouden dan nu het geval is. Dit wordt ook in de basisnota uitgewerkt. Alleen komt zo’n fiscale hervorming met een kostprijs. Die prijs is niet min, meer bepaald een belasting op meerwaarden op aandelen. Voor Vooruit mag deze zelfs nog wat verder gaan, voor de MR is de idee alleen al voldoende om de stekker eruit te trekken. En dat is dan nu gebeurd. De formatie lijkt gestrand te zijn.  

Voor UNIZO mag het hier daarom niet stoppen. Wie wil regeren, moet moedig zijn. Een goed compromis doet iedereen een beetje pijn en levert iedereen ook wat op. Als je daar niet toe bereid bent, kan je in dit land niet besturen. Tenzij de veto’s elkaar in evenwicht houden, maar dan doe je uiteindelijk niets. En dat kunnen we ons niet meer permitteren. We weten dat de koning er een drukke sportzomer op heeft zitten. Wel, deze match is duidelijk nog niet gespeeld. De vorst hoeft deze match vandaag nog niet af te fluiten. Hier zijn duidelijk verlengingen nodig. 

Danny