Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

We komen stilaan weer in de Rode Duivelsgekte. Goed gespeeld of niet, we leven mee met onze nationale ploeg en hopen op het beste. Toevallig zette de Koning gisteren ook een nieuwe stap in de vorming van de Belgische regering.  Bart De Wever is tot pre-formateur benoemd. Dat wil zeggen dat het voor iedereen duidelijk is welke coalitie ons land gaat besturen, maar dat het nog net te vroeg is om het eindspel in te zetten. Het zij zo.  Maar al dat Belgische geweld doet vergeten dat er ondertussen hard gewerkt wordt om een Vlaamse regering te maken. Formateur Matthias Diependaele zit samen met voorzitters Melissa Depraetere en Sammy Mahdi om een regeerakkoord te onderhandelen. Er worden zowaar 19 werkgroepen opgestart om alle aspecten van het regeerakkoord goed voor te bereiden. En wat er ook gebeurt, is dat de onderhandelaars contacten leggen met het zogenaamde “maatschappelijk middenveld”. Dat laatste is een mooie naam voor die organisaties die belangrijke belangen in onze samenleving vertegenwoordigen. Het zal u dus niet verbazen dat ook UNIZO door de onderhandelaars gehoord wordt.
 
Misschien vraag je je af wat we daar als UNIZO dan gaan vertellen? We hebben sinds vorig jaar al lang ons memorandum klaar, maar je hebt de tijd niet om dat in het lang en het breed toe te lichten. We focussen ons dus op wat absoluut in een Vlaams regeerakkoord moet ingeschreven worden. En dat is wel wat. Uiteraard beginnen we met de krapte op de arbeidsmarkt. We hebben een Vlaams arbeidsmarktbeleid nodig dat onze vacatures ingevuld krijgt. Om dat te doen willen we een VDAB die voeling heeft met onze werkgevers en hen als klanten kan bedienen. We willen een Vlaamse regering die beseft dat we als Vlaanderen het grootste kmo-land zijn van West-Europa. Dat we dus maatregelen nemen op maat van kmo’s: opleidingen via een eenvoudige kmo-portefeuille, vernieuwing via innovatie-vouchers, toegang voor kmo’s tot openbare aanbestedingen en eenvoudige hinderpremies. Er is een nieuwe visie nodig op ruimtelijke ordening, met niet alleen meer ruimte voor boeren, maar ook voor kmo’s. En een duidelijke keuze om commerciële activiteiten te vestigen in de centra van onze gemeenten en niet in de periferie. Kortom we willen een Vlaamse regering die onze ondernemers begrijpt, steunt en doet excelleren. Het belangrijkste dat deze regering daarvoor kan doen is te zorgen voor minder rompslomp en meer administratieve vereenvoudiging. Ken vergunningen binnen een aanvaardbare termijn toe en zorg voor minder regels in plaats van meer.
 
Dat vertellen we als UNIZO onder meer aan diegenen die bezig zijn een Vlaamse regering te maken. En hoewel de Vlaamse regering al te vaak in de schaduw blijft, beseffen we meer dan ooit dat Vlaanderen het verschil kan maken. De Vlaamse bevoegdheden zijn zaken waarmee we elke dag geconfronteerd worden. Geen grote ideologische splijtzwammen, maar wel broodnodige voorwaarden om te kunnen ondernemen. En dat is dan ook onze boodschap aan de Vlaamse onderhandelaars: bewijs dat jullie beseffen dat Vlaanderen een kmo-land is en dat als het met de kmo’s goed gaat, het met het land goed gaat. Vlaanderen kan hier het verschil maken. Laat ons het dan ook doen.
 
Danny