Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Deze week heeft de koning het mandaat van formateur Bart De Wever nog eens met twee weken verlengd. De opdracht? Is niet helemaal duidelijk. Gaat het nu om de Arizona-coalitie uit de coma te halen, of om een beetje van kleur te verschieten en Open VLD bij de feestelijkheden te betrekken? De oukazes, voorwaarden en statements vliegen alleszins weer in het rond. Onze illusie om snel een nieuwe federale regering te hebben is ondertussen wel morsdood. Ik kan bijzonder veel redenen bedenken waarom dit echt wel een ernstig probleem is. Maar ééntje steekt er toch bovenuit: de begroting. Zo is er de Europese Commissie die België al uitstel heeft verleend om een deftige begroting in te dienen. Niet onbelangrijk want onder meer onze relancemiddelen hangen er aan vast. En bovendien zijn er nieuwe Europese begrotingsregels in voege getreden (met de uitgavennorm als blikvanger) en is de excessive deficit procedure opnieuw in voege getreden (en jawel, België valt eronder). Deze maatregelen werden trouwens beslist onder Belgisch voorzitterschap. Ondernemers weten beter dan wie ook dat Europa niet het belangrijkste argument is om de inkomsten en uitgaven op orde te hebben. Het gaat gewoon over goed, ernstig en toekomstgericht beleid. Als er dan toch tekorten zijn, moeten die dienen om te investeren. Hoe het er nu naar uitziet, zullen we dit jaar geen federale regering meer hebben en dus ook geen goedgekeurde begroting. Wat betekent dat? Dat betekent dat men elke maand in 2025 één twaalfde mag uitgeven van de voorziene middelen van de laatste goedgekeurde begroting, zijnde die van 2024. De federale overheid had echter een tekort van 17,7 miljard euro volgens het laatste rapport van het Montoringcomité.

UNIZO bepleitte begin dit jaar nog dat de begrotingsregels in dit land moesten aangescherpt worden. Wanneer we in de situatie zouden komen dat er géén goedgekeurde begroting zou zijn voor 2025, dan zou men alvast de tering naar de nering moeten zetten om te vermijden dat met de “voorlopige twaalfden” de kraan toch weer te wijd wordt open gezet. Wel, we zijn zover. Als er niets gebeurt, gaan we vanaf januari het jaar starten met onoverwogen teveel uitgeven. We hebben een verkozen en functionerend parlement, dat tot hoofdtaak heeft onder meer de begrotingen van de het land goed te keuren en bij te sturen. Welke volksvertegenwoordigers staan nu reeds recht om deze verliesposten tegen te gaan? Want het gaat over ons geld he. Twee opties dus: formeer dit jaar nog een regering mét een begroting, of neem alvast de nodige maatregelen om de uitgaven te beperken. Al de rest is slecht beleid.

Danny