Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Wanneer een volgende federale regering aantreedt, verwacht UNIZO “krachtwerk” van haar beleidsmakers. Krachtwerk om onze arbeidsmarkt fundamenteel te hervormen. En al zeker als het aankomt op arbeidsflexibiliteit. Want laten we eerlijk zijn: de tijd dat flexibiliteit een vraag was van de werkgever alleen, ligt al ver achter ons. Nochtans stellen we vast dat het Belgische arbeidsrecht nog gebaseerd is op verouderde modellen en denkpatronen, met weinig ruimte voor individuele afspraken, een heel beschermend ontslagrecht en een gebrek aan coherente regels. Wie geraakt bijvoorbeeld nog wijs uit de vele verschillende systemen van overuren, de wildgroei aan verloven of de uit de pan swingende ontslagbeschermingen?

In het verkiezingsmemorandum “KRACHTWERK” heeft UNIZO daarom verschillende pistes voor een modern arbeidsrecht aangereikt.  Zo kunnen we door middel van een nieuwe codex arbeidsrecht iets doen aan de versnippering en complexiteit van de arbeidswetgeving. De opzeggingsvergoeding bij ontslag moet ingeperkt worden tot maximaal één jaar. De diverse overurenregelingen zouden kunnen opgaan in een eenvoudiger systeem. Arbeidsregels die flexibiliteit verhinderen, zijn niet meer van deze tijd en moeten worden afgeschaft of bijgestuurd. We zorgen voor meer ruimte voor individuele afspraken tussen werkgever en werknemer, met soepelere formaliteiten en mogelijkheden op vlak van arbeidsduur.

Dit alles om ervoor te zorgen dat werkgevers en werknemers meer flexibiliteit krijgen. Deze flexibiliteit is nodig om het werk georganiseerd te krijgen. Steeds meer werkgevers en werknemers gaan in die context op zoek naar manieren om extra uren, zoals overuren, op een (para-)fiscaal interessante manier te presteren. Voor werkgevers zijn ook studenten- en flexi-jobs onontbeerlijk om tijdelijke pieken in het werk op te vangen.

In ons nieuwste verdiepingsdossier “Flexibiliteit, 3 voorstellen voor wie meer wil werken” focust UNIZO zich daarom op het systeem van de flexi-jobs, de overuren bij de eigen werkgever en de studentenarbeid. Deze drie vormen van flexibele arbeid zijn cruciaal voor een goede arbeidsorganisatie binnen het kmo-landschap. De kern van onze basisstelling luidt: wie meer wil werken, moet dit kunnen en aangemoedigd worden om dit te doen.

Danny