‘Zijn de ondernemers niet te kritisch tegenover de politiek?’ vroeg een journalist me vorige week. Aanleiding was een bevraging die UNIZO (samen met VKW Limburg) had gedaan bij de Limburgse ondernemers over de evaluatie van zowel het federale als Vlaamse beleid. Onze politici behaalden dan ook, net als vorig jaar, scores die je eerder mag verwachten in Iran, Jemen of een ander ‘ren voor je leven’-land. Op zich moeten deze extreem lage cijfers ons verbazen. Want je kan ons land, nog altijd één van de meest welvarende in de wereld, moeilijk gelijkstellen met een apenland of schurkenstaat.

Zijn onze politici dan ronduit incompetent? Of erger nog, zelfs dom? We kunnen u geruststellen: de meesten waar wij dagelijks mee te maken hebben, zijn behoorlijk intelligent. En doorgaans ook competent, een uitzondering niet te na gesproken. Maar als ze eerlijk zijn met zichzelf, kunnen zelfs zij niet ontkennen dat we als land ‘waar het goed leven is’ al geruime tijd op verschillende domeinen (onderwijs, competitiviteit, overheidsefficiëntie) ondermaats presteren.

Ondanks torenhoge belastingen. Bovendien blijven noodzakelijke structurele hervormingen door gebrek aan samenwerking en daadkracht uit. De gevolgen daarvan voelen ondernemers als geen ander. Dus ja, u bent zeer kritisch. En dat mag ook. In die optiek zijn de resultaten van de bevraging eerder een frustratiebarometer.

Want met nog enkele maanden in het verschiet, zit de politiek steeds meer in verkiezingsmodus. Wie bij de volgende verkiezingen toch nog hoopt op een goed rapport bij ondernemers, zal dat alleen maar krijgen met echt beleid en resultaten. Of om het in ondernemerstermen samen te vatten: ‘niet kakelen maar eieren leggen’. 

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg