Bijna honderd jaar geleden kende de westerse wereld de grootste economische crisis ooit met als ronkende bijnaam De Grote Depressie. Deze langdurige economische recessie startte met de beurscrash van de effectenbeurs op Wall Street in 1929. Dit zorgde voor een ongezien domino-effect. De hele wereldeconomie stortte in, met miljoenen werklozen tot gevolg. En hoewel ze van een andere orde zijn, trekken we nogal snel een parallel tussen die Grote Depressie en de huidige dreiging van een recessie.  

Sterk leiderschap, visie en optimisme slaagden erin om terug hoop te geven aan een natie, waar velen geen licht meer zagen aan het einde van de tunnel. De verwachtingen waren hooggespannen en tijdens de inaugurele speech wist kersvers president Franklin D. Roosevelt de harten te veroveren door niet zozeer het negativisme dan wel de hoop te benadrukken, ondanks de keiharde realiteit.  

Op charismatische wijze nam POTUS de toehoorders mee in een optimistisch verhaal met als uitsmijter ‘The only thing we have to fear is fear itself.’ Het werd een legendarische quote die tot op vandaag nog steeds wordt gebruikt in motivational speeches. Willen we uit de crisis komen, dan is onze mentale ingesteldheid het allerbelangrijkste en een eerste stap richting het herstel.  

Binnenkort komen de feestdagen eraan. Traditioneel spreken we mekaar dan mooie en hoopvolle woorden en wensen toe en blikken we vooruit naar wat komen gaat. Laat ons alvast het volgende afspreken: “Every cloud has a silver lining”! Laat ons proberen het positieve in mekaar te ontdekken en 2023 met een positieve mindset aan te vatten en voor we het weten zijn we door die korte en ondiepe recessie.