Het hoeft niet altijd perfect te zijn
Laatst zocht ik waterdichte en zo groot mogelijke fietstassen, dus ging ik naar een speciaalzaak. De verkoper haalde de grootste tassen boven en vertelde vol trots dat ieder onderdeel vervangbaar was. Hij zei dat de tassen pas vervangen moesten worden wanneer de stof onder invloed van UV-stralen versleten zou zijn. En dan nog was het verhaal niet ten einde, want, zo zei hij, dan kunnen ze de tassen recycleren tot nieuwe granulaten. Kortom: tassen voor het leven met een leven nadien.
De laatste tijd hoor ik heel veel over circulaire economie, circulaire businessmodellen en gesloten materiaalkringlopen waarin afval niet bestaat en reststromen waarde hebben. Maar het bleef heel abstract, tot ik die tassen kocht.
Er zijn zoveel mooie voorbeelden waarbij bedrijven meerwaarde halen uit rest- en afvalstromen: grote bakkerijen die hun restwarmte delen, een viskwekerij die het bemeste afvalwater van de vistanks uitwisselt met de naburige tomatenkweker. En zelfs een grote keten zoals Decathlon heeft het begrepen. Hun circulaire experimenten tonen een enorm groeipotentieel én kunnen rekenen op veel enthousiasme bij de klanten. Ze bouwen volop aan een verhuur- en abonnementenservice voor sportmateriaal, kijken om versleten zaken te herstellen of te gaan recyclen tot nieuwe materialen.
Maar terug naar die fietstassen en die speciaalzaak. Circulair ondernemen is niet enkel relevant voor de grootste spelers. Alle ondernemingen kunnen experimenteren met nieuwe processen, ontwerpen, materialen of diensten. We hebben geen handvol perfect circulaire bedrijven nodig. We komen net veel verder als alle bedrijven op een imperfecte manier circulair worden. Bedrijven die met de principes van circulair ondernemen aan de slag willen, helpen we op weg in het Circonomy Lab.
De tassen hangen intussen aan mijn fiets. Ze zijn zo groot dat mijn zoontje van vier zich erin kan verstoppen. Eens zien of ze naast future-proof ook kids-proof zijn.
Met ondernemende groet,
Hannah Van Ootegem - Communicatieverantwoordelijke
UNIZO Oost-Vlaanderen