Nog een maand en het is weer zover. Na de grootmoeder aller verkiezingen, zijnde de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van het voorjaar, zijn dan de provincie en de steden en gemeenten aan de beurt. Democratie (uit de Griekse samentrekking ‘demos’ (het volk) en ‘kratein’ (heersen) en zo mee bepalen wie het land leidt, lijkt wel een verworven recht dat er sinds mensenheugenis altijd is geweest.  

Niets is minder waar. Het waren vooral de Eerste en de Tweede Wereldoorlog die voor stroomversnellingen  in het democratiseringsproces zorgden. Het stemrecht is iets wat pas voor de eerste keer werd ingevoerd bij het ontstaan van België in 1830. Het betrof in die tijd een cijnskiesstelsel waar alleen diegenen die een bepaalde belasting (cijns) betaalden, ook effectief mochten stemmen. Slechts 46.000 stemgerechtigden waren er in die periode. Later werd het stemrecht steeds verder uitgebreid, maar het duurde uiteindelijke tot 1948 eer alle volwassenen (waaronder ook de vrouwen) mochten gaan stemmen en een gelijke stem hadden.  

Democratie mogen we niet zomaar als een verworven recht beschouwen. Er is lang voor gestreden. Daarom dubbel jammer dat de opkomstplicht werd vervangen door een stemrecht. Welke partij zal in staat zijn, zijn of haar achterban te mobiliseren? Dat is een van de redenen waarom het zo belangrijk is op 13 oktober als zelfstandige ondernemers toch naar het stemhokje te trekken. De macht van de grote getallen zorgt er voor dat een grote groep (600.000 (!) zelfstandige ondernemers in Vlaanderen en Brussel) het verschil kan maken in de stembusgang.

Niet kiezen zou dus een gemiste kans zijn om je stem te laten horen en zo te pleiten voor een lokaal ondernemersvriendelijker klimaat, wat meer dan ooit nodig is om onze welvaart te garanderen. Vanuit UNIZO Oost-Vlaanderen zaten we het afgelopen jaar niet stil. Via ‘UNIZO komt op’ werd een memorandum op maat van elke stad of gemeente ontwikkeld samen met geëngageerde lokale ondernemers om te wegen op de besluitvorming van de komende legislatuur. Maar jij kan op jouw beurt dus ook het verschil maken. Het Vlaamse spreekwoord zegt ‘kiezen is verliezen’, maar voor 1 keer is het hier ‘niet gaan kiezen is verliezen’, want dan geef je andere maatschappelijke geledingen meer impact ten opzichte van ondernemers. Dus doe je burgerplicht, maak er een gezellige uitstap van met familie. Je ziet mogelijk buren of jeugdvrienden terug die je sinds lang niet meer sprak. En waarom niet nadien de daad bij het woord voegen en samen met hen de lokale economie (horeca) steunen.  

Jos Vermeiren
Directeur UNIZO Oost-Vlaanderen