“Beter een zes zonder stress, dan een zeven zonder leven”, had mijn zoon Floris vorig jaar opgepikt van zijn lerares godsdienst aan het begin van het schooljaar. Dat stress verlammend kan werken, kan ik zeer goed begrijpen.

Je kan echter ook perfect ambitie tonen en excelleren en gaan voor negens en tienen, zonder dat dit per se hoeft uit te monden in een portie verlammende stress. Als je gepassioneerd je dromen najaagt, dan word je automatisch naar hoogtes gestuwd, die je vooraf niet mogelijk achtte. Ik was dan ook ietwat ontgoocheld dat die uitspraak zich in het hoofd van mijn puberende tiener had genesteld.  

Dit jaar, 2 september betekent een nieuwe start voor 1,2 miljoen kinderen in Vlaanderen. We geven ons dierbaarste bezit in de week uit handen aan gepassioneerde leraars en leraressen, die een ongelofelijke impact kunnen ontwikkelen op ons nageslacht. Iedereen kan zich uit zijn of haar jeugd wel een leraar, lerares, mentor, professor,… voor de geest halen, die (nog) meer dan de anderen kon inspireren of begeesteren. In de wereld van het ondernemerschap is innovatie de drijvende kracht, maar het is toch het onderwijs dat de motor smeert.

Een bedrijf leiden door de golven van verandering en groei, gebeurt aan de hand van vaardigheden die al op de schoolbanken worden aangeleerd zoals nieuwsgierigheid, creativiteit, kritisch en probleemoplossend denken. Ik hoop alvast dat Floris volgende week met een aantal nieuwe levenswijsheden naar huis komt. Misschien wel eentje van zijn nieuwe lerares Engels: "Ambition is the spark, passion is the flame, and together they light up your path to success." 

Met ondernemende groet,

Jos Vermeiren - gedelegeerd bestuurder

UNIZO Oost-Vlaanderen

Jos Vermeiren
Directeur UNIZO Oost-Vlaanderen