En dan is er plots 25.000 euro van je rekening…. De voorbije 2 weken werden we bij UNIZO meermaals gealarmeerd door drieste gevallen van phishing en cybercriminaliteit. Eén UNIZO-lid werd op luttele minuten zelfs 45.000 euro afhandig gemaakt. Als u denkt: dat overkomt alleen de domsten en mij zullen ze niet hebben, lees dan toch even verder. Want de ‘piraten van het internet’ gaan griezelig professioneel te werk. 

U krijgt eerst een vervalste mail van de bank - die nauwelijks van de echte te onderscheiden is - om een nieuwe digipas aan te vragen. Vervolgens krijgt u telefoon, zogezegd van een bankmedewerker, met de mededeling dat er verdachte sommen van uw rekening verdwijnen. Pittig detail: het nummer dat op uw toestel verschijnt is niet het internationaal kengetal van één of andere Afrikaanse schurkenstaat, maar effectief het nummer van de security-afdeling van uw bank (u leest het goed!). En in de vriendelijke stem aan de andere kant van de lijn ontwaart u geen hoekig Oostblok-accent maar wel perfect en vooral gedienstig Nederlands. 

Om te zorgen dat er niet meer geld van uw rekening verdwijnt, vraagt de vermeende security-medewerker u een aantal stappen te doorlopen en dringend toegang tot uw gegevens te krijgen. Om erger te voorkomen. Maar u raadt het al: het ergste moet dan nog komen. Op luttele minuten bent u enkele tienduizenden euro’s kwijt. Wat rest is een lege rekening en in veel gevallen oeverloze schaamte. ‘Hoe kon mij dit in godsnaam gebeuren…’. Dat het intussen meerdere Limburgse ondernemers is overkomen, zegt genoeg. Het kan ook u overkomen.
 
Reden genoeg voor ons om u breed te sensibliseren, want de NV Cybercrime gaat steeds gewiekster te werk. Maar ook reden om vanuit UNIZO dringend met de banken te gaan samenzitten. Want in een tijd dat je als particulier of ondernemer met je eigen centen bij de bank niet meer kan doen wat je wil….kunnen cybercriminelen dat blijkbaar wel!

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg