Ons gedacht: de bosschooltheorie
Een ondernemer vertelde mij jaren geleden een interessante wijsheid, die hij zelf had omgedoopt tot zijn ‘bosschooltheorie’. Samengevat: het heeft geen nut om een vis te leren vliegen of een vogel te leren zwemmen. Vrij vertaald naar de arbeidsmarkt betekent dat ook dat je een vogel bij een aanwerving niet moet testen op zijn zwem- en een vis niet op zijn vliegvaardigheden. Klinkt logisch, zou je zeggen. Toch wil ik het aantal ondernemers en recruiters niet te eten geven die cv’s weigeren omwille van de aanwezigheid van schrijffouten. Vaak nuttig, maar voor evenveel functies totaal irrelevant.
Het kan ook anders. Zo vertelde een ondernemer me recent dat hij minder problemen had met het vinden van goede vrachtwagenchauffeurs dan zijn concullega’s. De reden: hij liet hen geen cv met begeleidende motivatiebrief schrijven maar rechtstreeks bellen. De ervaring leerde hem namelijk dat chauffeurs een hekel hebben aan het schrijven van een cv en brief, laat staan dat die brieven uitblinken in taalvaardigheid.
Een brief en cv werken alleen maar drempelverhogend. Ik durf te gokken op nog tientallen andere jobs waar je die logica kan doortrekken. Een veranderende en vooral krappe arbeidsmarkt vraagt daarom om een veranderende en slimmere aanwervingsaanpak. Waarbij oude manieren gerust op de schop mogen. Want zeg nu zelf: een chauffeur kan maar beter getest worden op zijn kennis van de dodehoek dan op die van het juiste dt-gebruik.
PS: Wist je dat je bij UNIZO ook terecht kan voor gratis hr-advies op maat? Check het hier.