Ondernemers en politiek, het blijft een moeilijk huwelijk. Verkiezingsbeloftes zijn dan ook iets minder standvastig dan huwelijksbeloftes. En ROI staat in de politiek vaak voor Return on Image. Het aantal ondernemers dat al gillend en gedesillusioneerd van het politieke altaar is weggelopen is dan ook niet op een hand te tellen. De verwijten vliegen geregeld over en weer, als ware het serviezen: ‘de politieke besluitvorming blinkt uit in inefficiëntie en traagheid’, aldus de ondernemers en ‘de ondernemers blinken uit in afwezigheid (de eigen zaak, u weet wel) en gebrek aan inzicht in politieke besluitvorming’, aldus de politici. 

Toch gaan we u verbazen met een opmerkelijk cijfer: één op de drie Limburgse burgemeesters en schepenen is een zelfstandig ondernemer. En al even opmerkelijk: bij de volgende verkiezingen zullen zich er naar verwachting minstens 1000 Limburgse ondernemers zich kandidaat stellen. Een goede zaak vinden wij, niet in het minst om ondernemersbelangen hoog op de politieke agenda te krijgen. Daarom komt UNIZO Limburg met een volledig programma om ondernemers te begeleiden richting politiek. En ook om een positief klimaat te creëren rond politiek engagement. Want wij weten als geen ander dat aan politiek doen iets totaal anders is dan een bedrijf runnen. Een beleidsplan is geen businessplan en politiek vraagt geduld. Wie dat aanvaardt kan in de politiek eenzelfde meerwaarde creëren als in zijn bedrijf. En ja, dat gaat hobbeliger en trager maar dat is nu eenmaal ‘democratie’*. 

Ondernemers zijn echter snelle denkers, kunnen tellen, stellen voortdurend alles in vraag en zijn bovenal oplossingsgericht. Die kunnen we gebruiken in de politiek. Meer dan ooit. Langs het veld kritiek geven en staan roepen kan iedereen! Op het veld hebben we spelers nodig die de bal naar de goal kunnen spelen.
 
Wil u meer weten over ons programma en begeleiding? Laat het weten!
 
* Een democratie is niet zoals een bedrijf. Wij kennen ook maar één land dat gerund wordt als een bedrijf. Namelijk China! Maar wil u daar wonen en ondernemen?

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg