U heeft gekozen!

En daarmee zit act 1 van het ‘feest van onze democratie’ er op. Want dat is en blijft het, wat je ook van de uitslag vindt. Democratie is zoals wifi. Je beseft pas hoe belangrijk het is, als het wegvalt.  

Toegegeven, wie de verkiezingsstrijd van dichtbij gevolgd heeft, kan er niet omheen dat het schouwspel bij momenten veel weg had van een minder gezellig familiefeest. Zo eentje waar de menukeuze tussen Boeuf Bourgignon of Vlaamse Stoverij alleen al de familie hopeloos verdeelt.

En waar op het feest zelf de geforceerde glimlach van rivaliserende tantes snel plaatsmaakt voor vileine opmerkingen, eens ze drie aperitieven achterover hebben geslagen. Bij het hoofdgerecht is het gewoon wachten tot een zatte nonkel oude familievetes boven haalt.

Toch gaat de vergelijking tussen de verkiezingsstrijd en een familiefeest niet helemaal op. Zo worden in de politiek reeds bij het dessert de eerste vredes- en coalitiegesprekken gevoerd. Al het voorgaande is eerder een complexe paringsdans. En vaak ook theater. Getuige daarvan: in de politiek gaat iedereen daags na het feest gezellig aan het ontbijt en wordt bijna alles vergeten wat de avond voordien is gezegd. Alleen de gecrispeerde nonkel die op het feest het land wilde splitsen met een kookwekkertje, wordt daar nog eens smalend aan herinnerd.

Sinds gisteren zitten onze politici aan dat spreekwoordelijke onbijt. En daarmee zitten we aan act 2 van dit feest van de democratie. Het belooft alvast een bijzonder lang ontbijt te worden.

Vanuit UNIZO hebben wij daarom een duidelijke boodschap aan onze politici: laat het vooruit gaan, want we hebben geen tijd te verliezen. Er liggen enorme uitdagingen op tafel, niet in het minst voor onze economie.

En werk terug samen. Zoals ze dat doen in de ‘beste families’….

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg