Ons gedacht:
Klap voor Limburg?
‘Jij bent mee de oorzaak van de sluiting van Sappi’ merkte een politicus vorige week met een knipoog op bij een spoedoverleg over de sluiting van Sappi. ‘Hoezo?’ zei ik en hij wees naar mijn net opengeklapte laptop en het feit dat ik geen pen en papier bij me had. Hij had een punt.
Dat er minder vraag is naar papier doordat we massaal overschakelen naar schermen is een gevolg van de digitalisering en dus van een veranderende markt. Niet van een economische crisis. En ook niet van onze te hoge loon- en energiekosten en dito lasten. Of toch niet prioritair.
Je moet geen helderziende zijn om te kunnen voorspellen dat er zelfs nog bedrijven, ook multinationals, gaan volgen. Want heel wat markten zijn in verandering. Wie spreekt van een versnelling vergeet te vaak hoe snel andere industrieën de voorbije decennia verdwenen.
Wie herinnert zich nog de ‘diskette’, de videotheken of de razendsnelle neergang van ‘Kodak’. Een multinationalcase van hero to zero. De sluiting van Sappi mag dan een regelrechte mokerslag voor de werknemers zijn. Het is niet noodzakelijk een zware klap voor Limburg. Als één Vlaamse provincie zich in het verleden weerbaar heeft getoond, dan is het Limburg wel. De uitdaging zal erin bestaan om ons te blijven aanpassen aan veranderende markten en consumenten.
Door blijvend te innoveren en het verschil te maken. Grote bedrijven die verdwijnen hebben we de voorbije decennia telkens succesvol opgevangen door vele kleintjes die verschijnen. En velen van hen doen het goed. Zeer goed zelfs. In Limburg hebben we het al meermaals bewezen: in woelig water moeten we harder en slimmer roeien.
Toch nog dit: onze torenhoge loonkosten en lasten mogen dan niet de eerste oorzaak zijn dat Sappi binnenkort tot het verleden behoort. Wie hier als beleid geen werk van maakt om dit te keren, kan wel de fatale klap geven voor onze economie. Want vele kleine ondernemingen kunnen wel harder en slimmer roeien om dit verlies op te vangen, maar ook hier zijn grenzen aan. Onze bootjes moeten dringend competitiever.