Kent u het verschil tussen ‘right’ en ‘fair’? Letterlijk vertaald betekenen ze allebei ‘juist’ maar toch is er een groot verschil tussen beiden. Neem nu de financiële constructies waarmee vele internationale bedrijven hun winsten maximaliseren en hun belastingen minimaliseren. Die zijn vaak perfect legaal en dus ‘right’ maar daarom zijn hun systemen nog niet correct en dus ‘fair’. Want ze zorgen voor een ongelijk speelveld. 

Dat een lokale koffiezaak een belastingdruk heeft die vele malen hoger ligt dan zijn Starbucks-buur is zo fair als KVK Wellen laten spelen tegen Manchester United. Er is echter verandering op komst: vorig jaar bereikte de EU een akkoord over een minimumbelasting van 15% voor multinationals, in elk land dat ze actief zijn. Deze ’gigantentaks’, zoals ze ook wel wordt genoemd, is van kracht vanaf volgende maand. Positief nieuws! Want doorheen de jaren is de fiscaliteit een metershoog ballenbad geworden waarin alleen nog grote jongens hun weg vinden. 

Die ongelijkheid wegwerken is vooral internationale materie, want een land dat eenzijdig de lijnen wil uitzetten, rijdt zichzelf volledig in de vernieling. Deze taks is daarom alvast een stap verder in de richting van een rechtvaardigere fiscaliteit. Toch is ze nog geen reden tot euforie. Want laten we eerlijk zijn: deze zogenaamde gigantentaks is verre van gigantisch. Elke lokale ondernemer zou onmiddellijk tekenen voor een belastingdruk van slechts 15%. Zelfs bij een correcte toepassing zal het nog steeds ‘David tegen Goliath’ zijn. Alleen is het nu niet meer KVK Wellen tegen de Champions League maar tegen de Pro League…

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg