Ons gedacht: Over Louboutins, ballonnetjes en illusies
Waar ik ongemakkelijk van word? Neparmoede-televisie. Je weet wel: zo’n vet rijk gezin dat een maand ruilt met een arm gezin om tijdelijk te ervaren wat ‘echte’ armoede is. Even de Louboutins onder de Prijzenklopper-driezit om vervolgens na enkele weken breed glimlachend en opgelucht met de blitse bolide terug te kunnen keren naar het oude vertrouwde wereldje.
Niets tegen rijke mensen, integendeel! Wat had u gedacht? Rijkdom is niet zelden het resultaat van noeste arbeid en knap ondernemerschap. Het storende is niet de rijkdom maar wel de nep-armoede: bij echte armoede staat er na een maand geen bolide klaar om je terug naar je luxeleven te leiden, maar blijf je in je oude situatie zitten. Vraag dat maar aan de arme deelnemers, waarvan je je afvraagt waarom zij zich in godsnaam lieten overhalen. Want voor hen verandert er op het einde van de rit niets.
Hetzelde ongemakkelijke gevoel krijgen wij bij heel wat voorstellen die momenteel her en der in de politiek gelanceerd worden. Voorstellen waarvan je hoopt dat ze binnenkort werkelijkheid worden, maar niets is minder waar. In die zin is het ‘nepbeleid’: het zijn niets meer of minder dan ballonnetjes in de aanloop naar de verkiezingen. Vakkundig opgelaten, meegevoerd met de wind om vervolgens weer geruisloos te verdwijnen.
Denk recent aan de basisbanen van de voorzitter met de sneakers. Of de netto calculator (die berekent hoeveel nettoloon je meer overhoudt als de fiscale hervorming er onverwijld doorkomt) van de partijvoorzitter met de sympathieke hond. Vaak zijn het zelfs verdienstelijke en interessante voorstellen. Maar de kans dat daar de komende maanden ook maar iets van komt, is bijzonder klein. Meer nog, met net geen jaar voor de verkiezingen, vragen we ons hardop af of we nog veel ‘echt’ beleid mogen verwachten.
UNIZO herhaalt daarom haar oproep om de broodnodige structurele hervormingen door te voeren. Want ‘nepbeleid’ heeft alvast één ding gemeen met ‘neparmoede’: we krijgen even de illusie van een betere toekomst, maar uiteindelijk blijft alles bij het oude…
Dit land en u als ondernemer verdienen beter.