We hebben ze hier eerder al eens de MacGyvers van het ondernemerschap genoemd: de zelfstandigen zonder personeel. Geboren multitaskers, voor wie dit woord wel lijkt uitgevonden. Ze zijn accountants, marketing- en HR-managers en koffiezetters in één persoon. Hun kantoor is niet zelden de keukentafel en een pyjama niet zelden hun werkoutfit. Ze combineren vrijheid met verantwoordelijkheid, paniek met planning en ze combineren vaak het onmogelijke... Alleen worden ze voor die harde inspanningen niet navenant beloond.

Heel wat van deze zelfstandigen werken namelijk zonder vennootschap, in een zogenaamde eenmanszaak.  Via een eenmanszaak geniet een ondernemer slechts een beperkte sociale bescherming, staat hij grotendeels zelf in voor zijn pensioenopbouw, heeft hij geen betaalde vakanties en kan hij geen dag te lang ziek zijn zonder zijn zaak schade toe te brengen.

Ook fiscaal geniet een eenmanszaak geen enkele stimulans. Ze worden gewoon belast in de personenbelasting. Met hoge schalen, waarin België kampioen is. Daarom blijft UNIZO strijden voor haar voorstel van de zogenaamde ondernemersaftrek*, waarbij het netto belastbaar inkomen elk jaar met maximaal 20.000 euro verminderd wordt, hetgeen een aardige belastingbesparing oplevert. De ondernemersaftrek is op die manier extra brandstof voor ondernemers zonder vennootschap. En een stimulans voor het nemen van risico. En niet onbelangrijk: ze zijn met gigantisch veel.

Zo wordt de helft van het aantal ondernemingen gevormd door eenmanszaken. En hun aantal neemt toe. Je kan ze het best vergelijken met solo-zeilers. Ze varen in kleine bootjes, maar samen vormen ze een enorme vloot. In Limburg zijn ze met ruim 45.000. In heel België zijn het er meer dan 600.000. Reden te meer om deze zeilers in hun kleine bootjes de wind in de zeilen te geven.

*Bij onze noorderburen bestaat zo een ‘zelfstandigenaftrek in de personenbelasting’ al. Niet toevallig is Nederland een land met bijzonder veel kleine zelfstandigen, die ze er zzp’ers noemen (zelfstandigen zonder personeel).

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg