Niet dat ik er zelf ook maar enige ervaring mee heb, maar de stemtesten lijken iets weg te hebben van Tinderdaten. Even swipen naar links, even swipen naar rechts en voor je het weet heb je de perfecte ‘politieke’ match. Althans, dat denk je toch, want achter de vlotte promopraatjes en breed glimlachende profielfoto’s kan in de praktijk een behoorlijk ‘tegenvallende date’ zitten bij wie je hoopt dat de avond zo snel mogelijk eindigt.

Alleen ben je er in de politiek nog enkele jaren zoet mee. Bovendien zeggen de stemtesten niets over hoe hoog de rekening van je afspraak zal worden.

Uit een recente analyse van het planbureau, die de budgettaire consequenties van alle verkiezingsprogramma’s grondig onder de loep nam, blijkt dat een aantal politieke dates wel eens een heel kostelijke affaire kunnen worden. Waarbij niet alleen de begroting maar ook uw eigen portemonnee berooid achter blijven.

En tot slot loont het om - net zoals bij Tinder - ook eens naar het verleden van je date te peilen. Want je wil toch alleen maar een betrouwbaar iemand. Wie de partijprogramma’s met enige kennis van zaken bestudeert, kan alleen maar vaststellen dat ze heel vaak een herhaling zijn van de beloftes van de vorige verkiezingen. Waarbij je je moet afvragen waarom ze hier de voorbije jaren niets mee gedaan hebben.

Het antwoord is ontnuchterend: meestal door een gebrek aan samenwerking. Laat dat net iets zijn waar de politiek vandaag echt nood aan heeft. Wie een juiste politieke date zoekt, kan dus maar beter rekening houden met veel meer dan alleen de verkiezingsbeloftes. En dus ook best wat verder kijken dan de stemtesten.

Want niemand wil eindigen als de dame die recent het nieuws haalde omdat ze zich bedrogen voelde na een Tinder blind (letterlijk!) date. De man die zich vooraf had gepresenteerd als een gespierde adonis bleek - toen het maskertje na de seks afging - in de praktijk een weelderig behaarde en pafferige Quasimodo. Je kan maar gewaarschuwd zijn…

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg