Als uw medewerkers op kantoor wolkjes beginnen ademen of een dekentje vragen tijdens een vergadering, dan wordt het stilaan tijd om de verwarming wat hoger te zetten. Dat we dit met z’n allen wat voorzichtiger doen en intussen spaarzamer omgaan met energie, heeft ongetwijfeld te maken met de torenhoge energiefacturen waarmee we vorig jaar geconfronteerd werden. Die zorgden voor een collectief trauma. Niet alleen bij gezinnen, maar ook bij heel wat ondernemingen. 

Ondernemers kregen daarbij tweemaal de rekening gepresenteerd. Eerst via de torenhoge energiefactuur. Maar nadien ook door een historisch hoge indexatie van de lonen omdat de inflatie mee werd aangezwengeld door de hoge energiekosten. Dat komt omdat fossiele brandstoffen zoals diesel, mazout en benzine mee in de indexkorf zitten. Gevolg: de voorbije jaren stegen de lonen met meer dan 20%. 

Om dit vliegwiel te stoppen komt UNIZO met een belangrijk voorstel: namelijk de gezondheidsindex omvormen tot een duurzaamheidsindex. Simpelweg door fossiele brandstoffen niet langer in de indexkorf op te nemen. Net zoals alcohol en tabak niet meer in de index zitten. Het doel: de verdere inflatie intomen en vooral de verdere stijging van loonkosten tegenhouden. 

Of anders gezegd: we moeten zorgen dat de lonen bevriezen, niet onze ondernemers.

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg