Ons gedacht: Zweeds (top-)model
Wij hebben een boontje voor het ‘Scandinavische model’. Wie de term googelt, krijgt bloedmooie catwalkschoonheden, veelal blond met diepblauwe reëenogen. Wij hebben het echter over ‘het model’ met een sterke economie en florerend ondernemerschap.
Neem bijvoorbeeld Zweden. Op het eerste zicht zou je het tegendeel kunnen vermoeden: hoge belastingen, sterke vakbonden en heel wat rechten voor werknemers (bv. verplicht ouderschapsverlof tot 14 maanden). En toch klagen de ondernemers niet. Hoe dat komt? Omdat ze voor die hoge belastingen bijzonder veel terugkrijgen. Omdat vakbonden willen dat het goed gaat met hun onderneming en meewerken aan de groei ervan (reden: hun pensioenfondsen zitten in de ondernemingen). En omdat iedereen -die het kan- moet werken en ook veel langer werkt. Daardoor zijn er meer mensen inzetbaar en is de arbeidsmarkt veel flexibeler. Zonder lange opzegtermijnen- en vergoedingen.
Ook qua duurzaamheid scoren ze hoog. Reden voor ons om recent met een groep Limburgse ondernemers richting Göteborg te trekken, al 6 jaar op rij de ‘duurzaamste stad ter wereld’. Eerlijk: we werden niet verrast met straffe innovaties of ontwikkelingen. Integendeel. En toch was het bijzonder. Omdat duurzaamheid gewoon letterlijk in hun dna zit en onderdeel is van de cultuur. Als iets dat evident is en door geen enkele Zweed meer in vraag wordt gesteld. Bij ons wordt duurzaamheid nog te vaak geassocieerd met ‘duur’. Op korte termijn is dat misschien wel zo maar op lange termijn is het veelal een goedkoop excuus. We kunnen dus nog wel leren van de Zweden. Duurzaamheid is als een fris onderlijfje, als dagelijks onzichtbaar ritueel. Het vraagt aandacht maar wie het niet doet, gaat ruiken…
PS: Ook wij laten ons inspireren door de Zweden. Daar organiseren ze activiteiten veelal in de ochtend en niet in de avond. Daarom organiseren wij als experiment onze KMO van het Jaar op een ochtend. Op 9 oktober om 8u om Area V (Versuz) in Hasselt. Met als topspreker Cedric Dumont over ‘de angst van het ondernemen en hoe die te overwinnen’. Geïnteresseerd? Schrijf je nu in via www.unizo.be/limburg/kmo-event