Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een unieke politieke entiteit met zijn eigen uitdagingen en kansen. De Brusselse realiteit is divers en dynamisch, met een focus op meertaligheid, multiculturaliteit en internationale betrekkingen. Het Brussels Parlement speelt dan ook een cruciale rol bij het bepalen van beleid op het gebied van mobiliteit, huisvesting, milieu en cultuur.

We vragen dan ook aan de verkozen partijen dat ze een verantwoordelijke politiek hanteren, want die is essentieel om een gezonde financiële toekomst voor het gewest te waarborgen. De budgettaire verantwoordelijkheid van onze politieke bestuurders zal bepalend zijn voor de financiële gezondheid van het gewest. Ondernemers zijn geen tegenstanders, dan wel bondgenoten in het licht van de uitdagingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Wij roepen alle partijen die deel uitmaken van deze coalitie op om samen te werken aan een aantrekkelijke regio waarin ondernemerschap floreert en waar burgers zich thuis voelen. Brussel moet welvaart en welzijn bieden, voor iedereen die in het Brussels Gewest leeft en onderneemt.

Stimuleer ondernemerschap. Wij pleiten voor maatregelen die het starten en groeien van bedrijven bevorderen en die inzetten op innovatieve ecosystemen. Dit omvat ondersteuning bij financiering, toegang tot innovatie voor KMO’s, snellere procedures voor het aanvragen van vergunningen en het verminderen van administratieve lasten.

Investeer in infrastructuur. Een goed ondernemersklimaat vereist moderne infrastructuur, zoals een goede bereikbaarheid, duurzame energievoorzieningen en snelle internetverbindingen.

Investeer in onze arbeidsmarkt. Onderwijs en opleiding is essentieel voor de toekomst van onze arbeidsmarkt. Een nauwe samenwerking tussen het onderwijs en onze bedrijven helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden. Versterk en verhoog de kansen van niet-beroepsactieven door ze beter op te volgen en stem opleidingen af met het aanbod op de arbeidsmarkt.

Stabiliteit en voorspelbaarheid in het fiscaal beleid zijn uiterst noodzakelijk. Dankzij een harmonisering van de fiscaliteit op gewestelijk niveau zal dit de leesbaarheid en transparantie verbeteren.

Laten we blijven streven naar een duurzamer, inclusiever en veiliger Brussel. Samen kunnen we de uitdagingen aangaan en ons Gewest nog beter maken.

Julie Huntz
Adviseur Brussels Gewest