Vorige week lanceerde OpenAI met veel bombarie een nieuwe virtuele chatbot via ChatGPT. De stem van chatbot ”Sky” lijkt echter verdacht veel op die van steractrice Scarlett Johansson, waarop die laatste nu naar de rechtbank is gestapt wegens onrechtmatig gebruik. In de recente film ‘Her’ wordt een man verliefd op de stem van het besturingssysteem van zijn smartphone. De stem van – u raadt het al – Scarlett Johansson. De CEO van OpenAI, Sam Altman, geeft ook grif toe dat het stemtimbre van La Johannson ideaal is om de menselijke gebruikers gerust te stellen in hun digitale omgeving. 

De machine wordt zo steeds meer menselijk gemaakt en de mens wordt op zijn of haar beurt steeds een beetje meer machine. Eerder dit jaar plantte die andere tech-miljardair Elon Musk met een van zijn bedrijven Neuralink de allereerste keer met succes een chip in bij de mens. 

De opkomst van AI, robots en supercomputers is niet meer te stoppen. De impact op onze en vooral de volgende generatie zal van die aard zijn dat alle gekende wetmatigheden overhoop zullen worden gegooid. Fasten your seatbelts. De verandering is nog nooit zo snel geweest en zal nooit meer zo traag zijn als vandaag. 

Hoe zal je als mens dan wel nog het verschil kunnen maken? Met H2H, human 2 human contact. Voorlopig althans. Want hoelang nog zal de mens de unieke kenmerken van emotie en gevoelens kunnen claimen? Maar daarover vertelt Steven Van Belleghem je binnenkort alles op onze KMO Keynote op 5 juni in Aalst. Graag tot dan