Skin in the game
Ken je de uitdrukking ‘skin in the game’? Vrij vertaald betekent het ‘je eigen huid durven of moeten riskeren’.
De uitdrukking wordt gebruikt om aan te geven of iemand bereid is echt risico te nemen en zijn nek uit te steken. Ze maakt het verschil tussen ‘ondernemende mensen’ en ‘ondernemers’. Niet zelden worden CEO’s en managers in de media in eenzelfde adem genoemd als ondernemers. En bij awarduitreikingen zie je ook vaak een ondernemersprijs naar een manager gaan.
Mogen wij daar vanuit UNIZO de wenkbrauwen bij fronsen? Heel wat medewerkers, managers en CEO’s -of ze nu in de privé of bij de overheid werken- mogen dan wel zeer ondernemend zijn. Meer zelfs, ze zijn onmisbaar en bepalen vaak mee voor het succes van een onderneming. Maar dat maakt van hen nog geen ondernemers.
Dat is voor alle duidelijkheid geen verhaal van wie beter of slimmer is. Maar wel van wie aan de wieg staat, zijn nek écht echt uitsteekt en er dus ook het meest bij te verliezen heeft. Ondernemen is daardoor geweldig uitdagend en fijn als het goed gaat. Niet zelden inspirerend en aanstekelijk als het geweldig gaat. Maar soms ook knap lastig als het minder goed of zelfs fout gaat. U weet als geen ander waarover we het hebben. Het is zoals springen uit een vliegtuig en tijdens de vlucht naar beneden je parachute in elkaar knutselen. En het is net die extra dimensie die om respect en erkenning vraagt.
Dat was ook de reden dat we al in 2013 vanuit Limburg de De Dag van de Ondernemer in het leven riepen. Een dag die intussen al meer dan 10 jaar een begrip is in Vlaanderen. Afgelopen vrijdag was het opnieuw die dag. Uw dag. Dit jaar onder het thema ‘Ondernemerskracht’. Omdat ondernemers die elke dag hun mouwen oprollen, zich smijten en door hun durf en kracht een onschatbare meerwaarde creëren, een lang applaus verdienen.
Het is een dag die we jaarlijks koesteren. Net zoals we de term ‘ondernemer’ koesteren en zelfs willen beschermen. Want je noemt toch ook niet elke tas een Delvaux, elke pot choco een Nutella of elke fles bubbels een ‘champagne’…?