Achthonderddrieëndertig! Dat is niet het aantal krasbiljetten waarin Didier Reijnders zijn nagels heeft gezet (dat waren er blijkbaar veel meer) en ook niet het aantal kreukzones in een botsabsorbeerder. Nee, het is het aantal codes dat je op een  belastingaangifte aantreft. Gelukkig waren er dat het voorbije jaar al 10 minder dan het jaar daarvoor.

Maar niemand zal ontkennen dat het overzicht van aangifte- en aftrekposten veel weg heeft van een Vlaamse steenweg met een onoverzichtelijke overaanbod aan verkeersborden. Je moet extra bij de pinken zijn om er nog aan uit te kunnen. Het was dan ook onbegrijpelijk dat de fiscus sinds 2022 quasi automatisch een boete toepaste als bedrijven (en personen) een foutieve aangifte invulden. Reden voor UNIZO en ITAA (het beroepsinstituut voor accountants en belastingsadviseurs) om deze hardvochtige aanpak aan te vechten.

Met resultaat. Vorige week bevestigde onze Minister van Financiën (na een eerdere uitspraak van het Grondwettelijk Hof) dat de fiscus voortaan een andere aanpak zal hanteren. Wie zijn aangifte niet correct indient en te goeder trouw is, zal gespaard blijven van een automatische belastingverhoging en administratieve boete. Want fouten in aangiften zijn vaak een gevolg van de zeer complexe fiscaliteit, aldus nog de minister. We couldn’t agree more.

Als onze fiscaliteit een weg is met 833 borden langs de zijlijn, dan is het zonder meer goed nieuws dat een verkeerde interpretatie niet meer tot torenhoge boetes leidt. Maar de volgende stap is vooral het aantal borden verminderen…

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg