Tijdens een informele ontmoeting van 15 Limburgse ondernemers met Vlaams minister Zuhal Demir bleek dat ondernemers vanuit hun praktijkervaring zinvolle input kunnen geven voor het beleid. Anderzijds kan up to date informatie vanuit het beleid ondernemers ook helpen in hun bedrijfsvoering. “Na dit eerste initiatief om ondernemers en politiek dichter bij mekaar te brengen staat het nu reeds als een paal boven water dat we hiermee als ondernemersorganisatie verder willen gaan en meer van dergelijke acties organiseren”, aldus Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg.  

Zo mag de hotelsector zich voorbereiden op het uitwerken van een project rond het zuinig omgaan met water. In het kader van de Blue Deal wordt bij Toerisme Vlaanderen gewerkt aan een nieuwe projectoproep, zo kondigde minister Demir aan. Dat de situatie inzake waterschaarste in Vlaanderen nijpend is blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat het volume aan beschikbaar water per persoon in Vlaanderen bij ons lager ligt dan in Zuid-Spanje. “Ik ben hiermee persoonlijk erg bezig”, zo verklaart Rachida Naya, guest loving CEO van Different Hotels. “Maar ook in onze groep van 8 hotels beseffen we dat we een bijdrage kunnen leveren aan het verder voorkomen van waterschaarste en het hergebruik van water. Als bedrijf heb je echter vaak een stimulans nodig om hieraan te beginnen. Een projectoproep vanuit de Vlaamse overheid is hiervoor zeker een geschikt instrument. Het is immers zo dat hotelgasten vaak anders omgaan met watergebruik dan in hun privé-situatie. We zijn er dan ook van overtuigd dat de hotelsector in Limburg een belangrijke bijdrage zal kunnen leveren aan de waterproblematiek”, zo sluit Ronny Voortmans, voorzitter Horeca-Limburg hierbij aan.  

Vanuit het Netwerk Architecten Vlaanderen werd aan minister Demir een uitgestoken hand aangereikt. Behoudens over de vraag naar een werkbaar kader waarbinnen de wildgroei aan specifieke gemeentelijke stedenbouwkundige regels dienen gevat te worden, ging de vraagstelling van het NAV over een inhoudelijke vereenvoudiging van de procedures bij het bekomen van een omgevingsvergunning. Architect Hubert Bijnens: “Concreet stellen wij voor om in de procedure voor de omgevingsvergunning twee stappen in te bouwen: eerst een bindende beslissing over de principiële vergunbaarheid van het project binnen de stedebouwkundige en milieutechnische context. Aan deze eerste vergunning zullen de technische detailkenmerken gekoppeld worden waaraan het project moet voldoen. Pas in een tweede fase moeten dan de gedetailleerde gegevens verstrekt worden die aantonen dat aan deze technische details wordt voldaan. De door ons voorgestelde procedure zorgt voor kortere doorlooptijden en een besparing van tijd, energie en frustraties voor alle partijen voor die aanvragen die niet door de eerste fase geraken", aldus Hubert Bijnens. 
 
Minister Demir werd ook uitgenodigd om in kader van de energietransitie een helder en rechtszeker juridisch kader uit te werken. Rudy Bonten van startup Archie.Energy: “vandaag beschikt iedere lokale overheid over de volledige autonomie om te bepalen welke (groene) laadoplossingen voor de auto toegestaan zijn, in het bijzonder voor de overbrugging van het openbaar domein, waardoor het risico op willekeur bestaat en de burger niet afdoende wordt beschermd. Het zou beter zijn om op Vlaams niveau te voorzien in een regionale vergunning of toestemming voor bedrijven zoals Archie Energy, zodat iedere burger, ongeacht zijn of haar woonsituatie, over een laadoplossing in de nabije buurt kan beschikken. Dit laat ons ook toe om als startup op te schalen en onze groei te realiseren. Een groei die ook in het buitenland mogelijk is. Maar met het juiste juridische kader kan ook Vlaanderen genieten van onze innovatieve oplossingen in de energietransitie. "
  
Vlaams minister Zuhal Demir over dit initiatief: “Als minister is het zeer belangrijk om met de beide voeten op de grond te staan en de vinger aan de pols te houden bij het bedrijfsleven. De politicus die dat niet doet vaart blind. Daarom ben ik zeer blij dat UNIZO deze gelegenheid bood om te luisteren naar de bezorgdheden van onze Limburgse ondernemers en voor een goed down-to-earth gesprek.”  

Meer foto's van de ontmoeting vind je hier.