Actiedag om industrie te redden is zeer fout signaal
Vandaag een actiedag organiseren om onze industrie te redden is een bijzonder fout signaal. Dat zegt UNIZO als reactie op de nationale betoging van de vakbonden die vandaag plaatsvindt in Brussel. “We staan achter de boodschap. Er moet een beleid komen om de industrie in ons land beter te ondersteunen. Maar een betoging, waarbij het werk wordt neergelegd, zal onze reputatie als Europees stakingskampioen alleen maar versterken in plaats van ons land aantrekkelijk te maken voor investeerders”, zegt topman Danny Van Assche.
De Belgische vakbonden organiseren een nationale betoging on de het motto “De industrie is van ons.” De aanleiding is de dreigende sluiting van de autofabriek Audi. UNIZO steunt de vraag voor een industriebeleid in België maar benadrukt dat een actiedag zeker op dit moment een bijzonder fout signaal is. “Staken om een nieuw industrieel beleid op poten te zetten heeft een omgekeerd effect. We benadrukken, weeral, dat we bij de Europese top horen wat stakings- en actiedagen betreft”, zegt Dany Van Assche. “Oproepen tot een industrieel plan, samen met werkgeversorganisatie en de beleidsmakers, is de juiste boodschap maar nogal ambigu als je daarnaast een actiedag organiseert en vasthoudt aan het behoud automatische indexering en ook strijdt tegen elke vorm van flexibilisering.”
Ook op maat van de kmo’s
UNIZO pleit voor een industrieel beleid dat ook ten dienste staat van lokaal verankerde (industriële) kmo’s en nu in het bijzonder voor de getroffen kmo-toeleveranciers. Die kunnen, in tegenstelling tot Audi, hun productie niet zomaar naar het buitenland verhuizen. Deze ondernemers zijn hier nodig om toegevoegde waarde en tewerkstelling te blijven creëren. Het zijn niet alleen deze bedrijven zelf, ze vormen ook een katalysator voor heel wat kmo's er omheen. De ondernemersorganisatie vraagt om ook al vooruit te kijken en bij effectieve sluiting snel werk te maken van de herbestemming van het terrein richting kmo-zone. De vraag naar ruimte is groot, en door plaats te maken voor kmo’s kan er snel terug een invulling komen met lokale ondernemers en tewerkstelling.
Doorstroming van gedupeerde werknemers
Naast de noodzaak voor een industrieel plan, roept UNIZO op tot het faciliteren van een snelle doorstroming van de gedupeerde werknemers naar omliggende bedrijven en kmo’s, in Brussel en de Vlaamse rand. Concreet wil UNIZO samen met Actiris en VDAB werk maken van begeleidings- en opleidingstrajecten om vraag en aanbod van arbeidskrachten op elkaar af te stemmen.
“In Brussel staan bijna 6.500 vacatures open en in Vlaams-Brabant meer dan 7.800. Actiris en VDAB moeten nu bewijzen dat ze werk kunnen maken van een snelle en effectieve doorstroming. We roepen kmo’s op hun vacatures te delen met zowel VDAB als Actiris”, aldus Danny Van Assche.