Wat niet wil zeggen dat ze het makkelijk hebben

 

De Brusselse zelfstandigen hebben 'hun rug gerecht', één jaar na de aanslagen van afgelopen jaar in hun stad. Dat blijkt uit cijfers die UNIZO hierover via verschillende kanalen verzamelde (BISA, RSVZ, RSZ, Actiris). "Tijdens de eerste maand na de aanslagen was de impact enorm", aldus Anton Van Assche, coördinator UNIZO-werking in Brussel. "Maar kort daarna zie je weer de veerkracht die ondernemers typeert naar boven komen. De mentaliteit van 'we moeten vooruit'. Wat zich onder meer vertaald heeft in een herlevend ondernemersvertrouwen (zie grafiek hieronder) . Dat terwijl de gevreesde forse toename van het aantal faillissementen is uitgebleven.

 

In 2016 gingen  wel 51 horecazaken meer failliet dan het jaar ervoor (481 tegenover 367). Maar het aantal handelszaken dat in faling ging daalde dan weer van 621 in 2015 naar 531 in 2016." Ondanks de aanslagen. Wat niet wil zeggen dat het de Brusselse zelfstandigen momenteel voor de wind gaat.  Zo hebben velen onder hen het moeilijk met de manier waarop de voetgangerszone werd ingevoerd en met de slechte communicatie daarrond. Los van de specifiek Brusselse context voelen ze ook de impact van de digitalisering, de invoering van de witte kassa en andere uitdagingen waarmee ook hun collega's buiten Brussel geconfronteerd worden.

 

Herwonnen Brussels ondernemersvertrouwen

In onderstaande grafiek van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) is duidelijk te zien hoe het Brussel ondernemersvertrouwen sinds de aanslagen weliswaar onder het Belgisch gemiddelde is gezakt, maar het volgt intussen wel dezelfde, gunstige evolutie.

 

grafiek_ondernemersvertrouwen

 

 

 

 

Tewerkstelling bleef al bij al stabiel

Ook op vlak van tewerkstelling zijn er geen dramatische evoluties vast te stellen. Bij de werkgevers met minder dan 50 personeelsleden is het aantal arbeidsplaatsen stabiel gebleven. De kleine stijging die we in Vlaanderen en Wallonië zien, tekenen we niet op in Brussel, maar er is geen sterke daling gekomen.

 

Impact op toerisme is nog wel voelbaar

De toeristische sector is intussen nog niet volledig hersteld van de aanslagen. Zo viel de stijgende trend op vlak van hotelovernachtingen meteen na de aanslagen stil. Maar ook hier zien we opnieuw een geleidelijke verbetering. Het aantal hotelovernachtingen zit intussen opnieuw op het niveau van 2014.

 

Bekijk hier de gedetailleerde nota met feiten en cijfers.

 

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
T
02/212.25.77 - M 0478/22.37.51 - E-mail: filip.horemans@unizo.be

 

Een ondernemersvraag? Bel de UNIZO Ondernemerslijn T: 02 21 22 678 | ondernemerslijn@unizo.be