De UNIZO KMO-Barometer staat op onweer. We sluiten 2024 af als het derde slechtste jaar in een decennium. Intussen worden de pijlen op de ondernemers gericht. De fiscaliteit komt in het vizier en vakbonden pleiten voor hogere lonen en een aanpassing van de zelfstandigenpensioenen. UNIZO pikt deze framing niet. “De aanvallen op de ondernemers moeten nu stoppen”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “Men is een sfeer aan het creëren waar de zelfstandige de grote melkkoe lijkt te zijn.” 

Met een negatieve score van -12,0 procentpunt tekent de UNIZO KMO-Barometer voor het dertiende kwartaal op rij een negatieve score op. Kmo’s zijn het meest pessimistisch over de economie, laattijdige betalingen en de toekomstverwachting inzake rendabiliteit. Sinds 2014 meten we de laagste score na 2020 en 2022. 2024 was geen goed jaar en ook de vooruitzichten zijn somber.
 

Intussen bereiken de faillissementcijfers recordhoogtes en klinken vanuit diverse sectoren alarmsignalen. “Alle alarmbellen gaan af”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “En op een moment dat we nood hebben aan een daadkrachtige hervormingsregering om ons land weer op het juiste spoor te krijgen, plannen de vakbonden toekomstacties tegen beslissingen die nog moeten genomen worden en richt men de pijlen op de ondernemers.”

Zo stelde de socialistische vakbond ABVV schaamteloos dat grote problemen in onze pensioenuitgaven het gevolg zijn van de snelle stijging van de zelfstandigenpensioenen. “Een bijzonder oneerlijke framing”, vindt Danny Van Assche. “In 2021 trok een zelfstandige gemiddelde 884€ pensioen. Moest dit het pensioen van een werknemer zijn, het kot zou te klein zijn. Zelfs nu de pensioenen van zelfstandigen op dezelfde manier berekend worden als die van de werknemers, zullen de werknemersuitgaven meer dan drie keer zo snel stijgen als die van de zelfstandigen. Dus stop met de zelfstandigen als bliksemafleider te gebruiken voor de budgettaire problemen in de andere stelsels.”

Bedrijven zouden ook meer dan genoeg marge hebben om loonstijgingen toe te passen. De Nationale Bank kon deze week niet duidelijk genoeg zijn: er is de volgende drie jaar geen ruimte voor een loonsverhoging bovenop de index.

“We kijken met veel ongeloof toe hoe de realiteitszin lijkt te verdwijnen. Zonder schaamte wordt naar ondernemers gekeken als de melkkoe. Naast aanvallen op het pensioenstelsel en de lonen kwamen ook de belastingen onder vuur. Ondernemers betalen hun fair share. Stop met die valse sfeerzetting. Men moet beseffen dat in ons land meer dan de helft van de werkgelegenheid voortkomt uit kmo-ondernemers.  Als morgen niemand nog de goesting heeft om al dat risico en als die rompslomp te ondergaan, dan ziet het er behoorlijk slecht uit voor iedereen in ons land”, besluit Danny Van Assche.
 

De UNIZO KM-Barometer wordt sinds 1987 opgemaakt en is de conjunctuurbarometer voor de Vlaamse zelfstandige ondernemer en kmo. De barometer wordt elk kwartaal berekend aan de hand van een online bevraging bij een representatief, vast panel van UNIZO-leden en bestaat uit negen indicatoren. Aan de basis van elke indicator ligt één evaluatievraag, waarbij men een score kan geven tussen 1 (veel minder) en 5 (veel beter). De barometerwaarde wordt bekomen door het saldo te berekenen van de aandelen negatieve en positieve antwoorden. Een score groter dan 0 wijst op een positieve conjunctuur, terwijl een score kleiner dan 0 op een negatief evoluerende conjunctuur wijst. De bevraging die aan de basis ligt van de cijfers voor kwartaal 4 (Q4) van 2024 werd afgenomen van 3 t.e.m. 9 december 2024. In totaal vulden 631 ondernemers uit diverse sectoren de bevraging in. De foutenmarge bedraagt 3,9%.

De Tijd 19 december 2024