"De klok tikt voor overuren" - UNIZO vraagt om snel werk te maken van nieuw en vereenvoudigd systeem

De populariteit van relance-overuren is de voorbije jaren sterk toegenomen. Niet onlogisch, want zowel werkgevers als werknemers varen er wel bij. Tegen eind juni loopt dit soepel systeem van overuren echter af. UNIZO dringt bij de federale overheid aan om snel voor een nieuwe regeling te zorgen, zoals afgesproken in het regeerakkoord.
Om ondernemers te steunen na de corona- en energiecrisis werden de relance-overuren ingevoerd. Deze zijn (financieel) interessant voor werkgever én werknemer: een werknemer kan ze vrijwillig presteren, ze moeten niet worden ingehaald, er moet geen overloontoeslag betaald worden en ze worden niet in rekening gebracht voor de arbeidsduur. Het presteren van deze relance-overuren is bovendien vrijgesteld van sociale bijdragen en er is geen onderwerping aan de personenbelasting voor de werknemer.
Niet verwonderlijk winnen ze dan ook steeds meer aan populariteit, zo blijkt ook uit cijfers van HR-dienstengroep Liantis op basis van 30.000 werkgevers en meer dan 300.000 werknemers.
“Ten opzichte van 2023 was er in 2024 zelfs meer dan een verdubbeling (+123%) van het aantal gepresteerde relance-overuren, goed voor 22% van het aandeel van alle overuren. Ook het aantal werkgevers dat overuren aanbiedt en het werknemers dat relance-overuren presteren blijft verder stijgen. Daarbij valt op dat ook andere soorten overuren steeds meer toenemen”, duidt Philippe Van Walleghem, expert arbeidsrecht bij UNIZO.
Een blik op de sectoren waar het vaakst relance-overuren worden ingezet, leert ons dat het hoofdzakelijk gaat het om de bouw (PC124), aanvullende bedienden (PC200), zelfstandige kleinhandel (PC201), en vrije beroepen (PC336) en ziekenhuizen (PC330.011).
Systeem verdwijnt eind juni
Er dreigt nu een kink in de kabel te komen, want eind juni loopt het huidige systeem van relance-uren af en kunnen de uren niet meer gebruikt worden. In het regeerakkoord is de federale regering dan wel overeen gekomen om een nieuw en vereenvoudigd systeem in te voeren, waarbij iedereen jaarlijks 360 fiscaal en sociaal voordelige overuren kan presteren, maar deze regeling is nog niet van kracht. UNIZO vraagt daarom om hier snel werk van te maken.
“De relance-overuren zijn tijdelijk van aard en lopen af op 30 juni 2025. Dit zorgt bij werkgevers en werknemers voor grote ongerustheid. Veel werknemers willen extra uren kunnen presteren bij hun werkgever”, zegt Philippe Van Walleghem.
UNIZO wil dat de regering nu actie neemt. Soepele overuren bieden een antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt. België heeft samen met Nederland de hoogste vacaturegraad, met bijna 60.000 openstaande vacatures in Vlaanderen eind februari.
Philippe Van Walleghem: “Er moet snel initiatief komen, het zal al zeer moeilijk worden om tegen 1 juli het nieuwe overurenregime toepassing te laten vinden. Er valt geen tijd te verliezen.”
Complex systeem
Er heerst momenteel een enorme complexiteit met verschillende systemen van overuren. Er zijn de overuren met overloontoeslag, gewone vrijwillige overuren, vrijwillige relance-overuren, enzovoort. Al deze verschillen maakt het niet eenvoudig om het bos door de bomen te zien. UNIZO pleitte ervoor om het presteren van overuren meer aantrekkelijk en eenvoudiger maken. De regering heeft in het regeerakkoord die oproep ter harte genomen door te voorzien in één aantrekkelijk systeem van 360 vrijwillige overuren die fiscaal en parafiscaal interessant zijn.
In tijden van arbeidskrapte zijn fiscaalvriendelijke overuren een belangrijke aanvulling om de tekorten op te vangen. Deze flexibele werkvorm laat ondernemers toe om arbeidskrachten in te zetten op momenten waarop ze echt nodig zijn. Veel werknemers zijn op zoek naar een interessante bijverdienste, zowel bij de eigen werkgever, als elders.
Werknemers die extra uren willen presteren bij de eigen werkgever, wil UNIZO een duwtje in de rug geven. Zo worden extra uren bij de eigen werkgever aantrekkelijker.
Philippe Van Walleghem: “Voor UNIZO is het belangrijk dat wie wil werken, dit vooral moet kunnen. Uit de cijfers blijkt dat werknemers dubbel zo veel voordelige relance-overuren hebben gepresteerd dan het jaar voordien. Dit voorstel heeft als voordeel dat ze de complexiteit van allerlei overurensystemen een groot stuk vereenvoudigt. Want wie wil werken, moet dit vooral kunnen. En aangemoedigd worden dit te doen. Het is cruciaal dat de regering deze maatregel snel uitrolt. De klok tikt.”
