UNIZO reageert opgelucht nu er eindelijk een federale regering is. Het regeerakkoord lijkt bovendien veelbelovend, hoewel we nog moeten wachten op de volledige teksten. De ondernemersorganisatie ziet veel elementen en maatregelen uit haar eigen memorandum ‘Krachtwerk’ die goed zijn voor ondernemers. Maar er zijn ook grote zorgen over extra lasten voor ondernemers. 

“Deze regering verdient de benaming van ‘hervormingsregering’", stelt UNIZO-topman Danny Van Assche. “Belangrijke werven als de pensioenen en arbeidsmarkt worden nu echt aangepakt. Ook onze vraag voor een ondernemersaftrek is opgenomen. Van de fiscale hervorming hadden we meer verwacht.”  

Grote dompers voor UNIZO zijn de invoering van een meerwaardebelasting voor de verkoop van niet-beursgenoteerde bedrijven en het uitblijven van een aanpassing aan het indexsysteem. 

Het regeerakkoord voorziet een grote rol voor sociale partners in deze legislatuur. UNIZO roept op om deze ambitie ook waar te maken. Heel wat maatregelen zullen de expertise van de sociale partners nodig hebben om te werken. Op begrotingsvlak is het vooralsnog minder duidelijk en is het uitkijken naar meer concrete details.  

De onderhandelaars houden woord en hebben een regeerakkoord geschreven waarin echt hervormd wordt. 

Arbeidsmarkt

Op arbeidsmarktniveau ligt de focus op méér flexibiliteit. Dit is noodzakelijk in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt. Op vraag van UNIZO komen er meer en duidelijkere overuren, flexijobs en studentenarbeid. 

Een doorbraak is dat het regeerakkoord een cumulverbod voorziet op beschermingsvergoedingen en een beperking van de ontslagvergoeding. En de echte mijlpaal is dat de werkloosheidsuitkering in de tijd eindelijk wordt beperkt. Het is een oude UNIZO-eis dat de werkloosheidsuitkering niet oneindig in de tijd wordt uitgekeerd, maar op een bepaald ogenblik stopt.   

Wat de aanpak van langdurig zieke werknemers betreft, heeft UNIZO een dubbel gevoel. Positief is dat de nieuwe regering zich duidelijk engageert om mensen met een gezondheidsuitdaging weer aan het werk te krijgen. We juichen toe dat de re-integratietrajecten worden hervormd, met meer aandacht voor re-integratie bij andere werkgevers. Dit is vooral belangrijk voor kmo’s, waar de mogelijkheden voor re-integratie binnen het eigen bedrijf vaak beperkter zijn. 

Danny Van Assche: “Pijnlijk is dan weer dat werkgevers na de periode van gewaarborgd loon twee maanden 30 procent van de uitkering, die vandaag ten laste van het RIZIV is, moeten bijdragen. We zijn uiteraard tevreden dat kmo's zijn uitgesloten, maar voor UNIZO gaat deze sanctie meer dan een brug te ver. Dit betekent een zeer grote kostenverhoging voor werkgevers en wekt de indruk dat (langdurige) ziekte altijd de verantwoordelijkheid van de werkgever is, terwijl die in veel gevallen helemaal geen invloed heeft op de situatie. Meer langdurig zieken weer aan het werk krijgen is topprioriteit, maar we geloven niet dat extra sancties en heffingen voor de werkgevers een oplossing biedt. Dit willen we als sociale partners zeker aanpakken.” 


Fiscale hervorming

Dankzij de fiscale hervorming stijgt het nettoloon van iedereen die werkt en voor zelfstandigen met een eenmanszaak komt er op expliciete vraag van UNIZO een ondernemersaftrek. “Werken wordt beloond, maar dat had forser mogen zijn. De invoering van een meerwaardebelasting, zogenaamde solidariteitsbijdrage, smaakt zeer bitter en is een aanslag op ondernemerschap, vooral gezien al vanaf 1 miljoen euro meerwaarde een belasting wordt geëist”, reageert Danny Van Assche.  “Belangrijk is dat het om toekomstige meerwaarden gaat.” 

Pensioenen

Om de stijging van de vergrijzingskosten onder controle te brengen, voert de nieuwe federale regering ook een grondige pensioenhervorming door. Het is een grote stap vooruit dat het pensioen beter wordt afgestemd op de effectief gewerkte periodes, zodat het verschil tussen werken en niet werken groter wordt. Het is belangrijk dat wie vroeger stopt met werken door een malus wat minder pensioen ontvangt, terwijl wie langer werkt extra krijgt. Op die manier draag je zelf de verantwoordelijkheid voor een persoonlijke keuze. 

Danny Van Assche: “We zijn ook zeer tevreden dat er nieuwe stappen zijn om de verschillen tussen de pensioenen van zelfstandigen, werknemers en ambtenaren te verkleinen. We hebben sterk gepleit om deze maatregelen door te voeren, ze zijn broodnodig om de betaalbaarheid van de pensioenen op termijn te garanderen.” 

Geen aanpassing aan index
 

De afvlakking van de gezondheidsindex op 12 maanden in plaats van 4 maanden die kon zorgen voor meer spreiding in de tijd van loonindexaties als gevolg van gestegen prijzen is gesneuveld. 

“Ondanks de regen aan faillissementen wordt niet geraakt aan de automatische loonindexering. Zelfs bepaalde modaliteiten van de index herzien om bij een nieuwe energieschok ondernemingen niet extra te belasten en zo het risico op afvloeiingen of faillissementen te beperken, blijkt onmogelijk. Dit is een grote gemiste gemiste kans om ten gronde te hervormen. De opdracht om de loonvorming te hervormen wordt aan de sociale partners gegeven. UNIZO wil deze dialoog alvast aangaan”, aldus Danny Van Assche.
UNIZO blijft ijveren voor een duurzaamheidsindex die aardgas, vaste brandstoffen (hout) en vloeibare brandstoffen (huisbrandolie) uit de indexkorf weert.  


Aanpak administratieve rompslomp en oneerlijke concurrentie

Tenslotte ziet UNIZO ook de aanpak van administratieve rompslomp nu ook terugkomen op federaal niveau. Zo wordt de Federal Learning Account (FLA) afgeschaft en vervangen door een administratief minder belastend systeem.  Men belooft aandacht voor het ‘only once’-principe en een vereenvoudigingsoefening voor minder rapporteringsverplichtingen en rompslomp voor kmo’s, ondermeer via een Wet lagere kosten. 

UNIZO verwelkomt de maatregelen uit het regeerakkoord die gericht zijn op het bestrijden van oneerlijke handelspraktijken. De economische inspectie krijgt extra slagkracht om ambtshalve inspecties uit te voeren en zo oneerlijke handelspraktijken en concurrentievervalsing op te sporen die ondernemingen schaden. Het is cruciaal dat kmo's een eerlijk speelveld krijgen ten opzichte van grote internationale internetgiganten. Oneerlijke concurrentie door multinationals die zich onttrekken aan lokale regels, belastingen en sociale verplichtingen, zet onze lokale ondernemers onder druk. De versterkte controle en handhaving zijn daarom belangrijke stappen in deze strijd.