UNIZO is geen voorstander van het voorstel dat Groen vandaag opnieuw lanceert om het ziektebriefje af te schaffen voor drie opeenvolgende dagen. “Ze maken van de begrotingsgesprekken gebruik om een eerder voorstel erdoor te krijgen. De cijfers naar waar wordt verwezen zijn allesbehalve overtuigend. Het ziektebriefje is op dit moment ook niet verplicht, het is wel het recht van de werkgever om hier beroep op te doen bij afwezigheid van de werknemer. Laat ons dat zo houden. Is dit nu de prioriteit van deze begrotingsgesprekken?”, reageert UNIZO-topman Danny Van Assche. 

Groen wil dat werknemers tot drie aaneensluitende dagen afwezig kunnen blijven wegens ziekte, zonder daarvoor een doktersbriefje in te dienen. Sinds een jaar hebben de federale ambtenaren geen ziektebriefje meer nodig als ze voor 1 dag ziek zijn. Volgens de partij bewijzen de cijfers van het ziekteverzuim dat dit systeem werkt, daar zijn sinds de aanpassing wel meer mensen voor 1 dag afwezig maar is het totaal aantal ziektedagen gedaald van 7,3% naar 6,95%. Het aantal mensen die voor 1 dag ziek zijn is wel gestegen van 3,6 procent naar 4,8 procent.

“Dit zijn allesbehalve overtuigende cijfers. Mogelijk zijn er andere redenen om deze kleine daling in 2023 te duiden, zoals de nasleep van corona in 2022. Het is nogal vreemd om hier conclusies aan te koppelen. Deze dan gebruiken om de maatregel er tijdens de begrotingsgesprekken in de marge door te krijgen is onaanvaardbaar”, zegt Danny van Assche. Sinds november vorig jaar kan je als werkgever geen doktersbriefje meer eisen bij één dag ziekteverlof. Op aandringen van UNIZO kwam hierop een uitzondering voor kmo's tot 50 werknemers. Zolang er geen alternatief is, is afschaffen voor UNIZO geen optie. 

Danny Van Assche:  “We pleiten niet voor een verplicht ziektebriefje, maar wel tegen het verplicht afschaffen ervan. Misbruiken en onterechte afwezigheden in ondernemingen moeten kunnen bestreden worden. Het ziektebriefje is op dit moment ook niet verplicht, het is wel het recht van de werkgever om hier beroep op te doen bij afwezigheid van de werknemer. Het is de enige stok achter de deur om mogelijke fraude tegen te gaan."

Ook de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) gaf eerder al aan geen voorstander te zijn om het ziektebriefje af te schaffen en wijst naar de mogelijk schadelijke gevolgen. Het is de taak van huisartsen om patiënten die ziek zijn te onderzoeken. Het ziektebriefje is slechts het gevolg van een vaak noodzakelijk onderzoek. De eerste klachten kunnen een indicatie zijn dat er iets meer aan de hand is. Wie het doktersbezoek dan uitstelt, omdat een ziektebriefje niet meer nodig is, neemt het risico dat de aandoening verergert. 

UNIZO staat er zeker voor open om andere vormen bekijken om onrechtmatige afwezigheden op een meer efficiënte manier aan te pakken. Het ziektebriefje is niet heilig, maar het afschaffen moet kaderen in een brede hervorming en een andere aanpak van ziekteverzuim. De ondernemersorganisatie wil dat de focus vooral ligt op preventie. Voor kmo’s is het vaak moeilijker om een gedegen verzuimbeleid uit te werken. De externe dienst voor bescherming en preventie op het werk kan hierin helpen om een beleid en aanbod op maat van kmo’s uitwerken. Eens de preventieve aanpak in elke onderneming op de rails staat en er in een goede werksfeer (gezondheids-) problemen in eerlijkheid worden besproken en gemeld, wordt het ziektebriefje automatisch overbodig.