De voorbije maanden heeft de economisch inspectie 458 handelaars betrapt omdat ze cash of elektronische betaling weigeren. Dat blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand. UNIZO reageert dat het leeuwendeel van de ondernemers in orde is en intussen minstens één manier van elektronisch betalen aanbiedt. Wat het weigeren van cash betreft, benadrukt de ondernemersorganisatie dat dit volgens de Europese wetgeving wél toegelaten is. UNIZO pleit voor duidelijkheid en wil de mogelijkheid om cash te weigeren verankerd zien in de wetgeving. 

UNIZO-topman Danny van Assche: “Het is voor alle duidelijkheid niet verboden om cash te weigeren. Ondernemer en consument kunnen volgens de huidige Europese regels perfect afspreken om niet cash te betalen. De voorwaarde is dat handelaars het duidelijk moeten afficheren zodat de consument het weet voor hij moet betalen. Dat is ook bevestigd door de vorige Minister van Economie.” 

UNIZO vraagt om ook federaal wettelijk vast te leggen dat het ontvangen van cash niet verplicht is. Ook bij diverse overheidsdiensten zijn trouwens ook alleen maar elektronische betalingen mogelijk.
“Momenteel is er een wetgevend initiatief van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne om cash verplicht te maken in handelszaken. Een waanzinnig voorstel, dat ons enkele decennia terug in de tijd zou katapulteren. Geef ondernemers keuzevrijheid. In verschillende overheidsloketten aanvaardt men al langer geen cash meer. Wat bij de overheid kan, moet bij de handelaars ook kunnen. Volgens een recente bevraging bij 250 ondernemers werkt 6% van de handelaars nu al volledig via elektronische betalingen”, aldus Danny Van Assche

Elektronisch betalen is ingeburgerd 

Sinds 1 juli vorig jaar is het verplicht voor ondernemer om minstens één vorm van elektronisch betalen aan te bieden. “Er is nog een laatste, kleine groep handelaars die zich nog moet aanpassen. Meer dan 95% is wel in orde. Er zijn nog uitzonderingen, waar men nu gerichte controles op voert. De drempel om elektronisch betalen aan te bieden is de voorbije jaren sterk verkleind. Het is wel zo dat kostprijs nog naar beneden kan”, besluit Danny Van Assche