Naast grote budgettaire inspanningen, moet België van de Europese Commissie ook het tekort op de arbeidsmarkt aanpakken en het ondernemersklimaat verbeteren. “Europa legt hiermee de vinger op de wonde. Dit is een opdracht voor alle regeringen van het land”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. De ondernemersorganisatie heeft zelf een aantal voorstellen klaar.

België wordt op de strafbank gezet omdat het begrotingstekort vorig jaar opliep tot 4,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De Commissie suggereert nu een aantal aanbevelingen over de aanpak van de vergrijzingskosten, de trage uitrol van het Europese coronaherstelplan, de nood aan fiscale hervorming, een sterker activeringsbeleid en het verminderen van de regeldruk. 

“Voor al deze suggesties hebben we vanuit UNIZO zeer concrete voorstellen”, zegt Danny Van Assche. "Er moeten meer mensen aan het werk, en we verwachten ook de durf om in te grijpen in de pensioenen. Wie van een pensioen wil genieten, moet ervoor gewerkt hebben. Punt. Wie vroeger met pensioen gaat, moet daarvoor betalen. Het is onaanvaardbaar dat wie langer werkt in totaal toch nog steeds minder pensioen trekt, dan wie vroeger stopt. En laat de drie stelsels effectief meer naar elkaar toegroeien. Vooral het ambtenarenstelsel moet gealigneerd worden met de anderen."

UNIZO smeekt al jaren om werken beter te laten renderen. Een fiscale hervorming blijft een topprioriteit. Zorg ervoor dat de gemiddelde lonen in lagere belastingschijven terecht komen, zodat het weer loont om te gaan werken en méér te werken. Daarnaast wil UNIZO de invoering van een ondernemersaftrek in de personenbelasting voor eenmanszaken en een optimalisering van de winstpremie zodat ondernemers hun personeelseden op een fiscaal voordelige manier kunnen belonen.

Om meer mensen aan de slag te krijgen pleit UNIZO eindelijk een beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd.  “Het is echt nu of nooit”, zegt Danny Van Assche. “Het is niet te verantwoorden dat men langer dan twee jaar werkloos kan zijn, terwijl er een recordaantal vacatures zijn. Na zes maanden werkloosheid dient men verplicht een opleiding tot één van de vele knelpuntberoepen te volgen en na twee jaar werkloosheidsuitkering, moet men terugvallen op de bijstand." 

Ook voor het verminderen van de regeldruk heeft de ondernemersorganisatie voorstellen klaar. Er moet toezicht komen op administratieve vereenvoudig voor nieuwe én bestaande regels, met duidelijke doelstellingen die consequent worden opgevolgd. Voor elke euro extra administratieve last, moet er voor 3 euro vereenvoudigd worden.

Vereenvoudiging leidt meer ondernemerszin en tot een verhoogde competitiviteit. In tijden van begrotingstekort is het één van de goedkoopste manieren om tot die resultaten te komen. Studies toonden al aan dat een vermindering van de administratieve lasten met een kwart, het Belgische bbp zou doen toenemen met 1,12% over een periode van vijf jaar.  

Alle UNIZO-voorstellen vindt u terug op Krachtwerk | UNIZO