Fotografiesector pleit voor samenwerking: e-photo als slim alternatief voor pasfoto’s 

Brussel, 3 oktober 2024 – Vandaag kwam de Belgische professionele fotografiesector samen in Brussel rond één centraal thema, het nemen van pasfoto’s. Meer en meer gemeentes overwegen namelijk om zelf pasfoto’s aan te bieden aan hun inwoners. Gezien de impact van dergelijke beslissingen op de fotografiesector, voerden de vertegenwoordigers van de fotografen actie op het Albertinaplein. Ze toonden niet enkel hoe ze te werk gaan, maar lichtten ook het sectorvoorstel toe dat verdere digitalisering moet bevorderen: de e-photo. 

Een belangrijk initiatief

Vandaag verzamelden fotografen en sympathisanten op het Albertinaplein. Ze willen namelijk niet dat steden en gemeenten zomaar hun beroep overnemen. Het systeem waarbij pasfoto’s in het gemeentehuis worden gemaakt, het zogenaamde ‘live enrollment’ systeem, heeft volgens hen negatieve gevolgen voor zowel burgers, de overheid als de fotografiesector.

"Al jarenlang voldoen fotografen aan de strenge internationale normen voor pasfoto’s, en we leveren voortdurend een hoogstaande service. Het is dan ook pijnlijk dat de overheid deze taak bij ons wil wegnemen." - Caroline Tanghe, fotograaf en voorzitster van beroepsfotografen.be

De reactie van de sector is duidelijk: “betrek ons bij de digitalisering van de diensten van gemeentes, en bouw zo aan een sterke samenwerking tussen publieke en privé partners”, aldus Caroline Tanghe.

Lokale steun

De actie krijgt ook steun van buiten de sector. Een petitie die door de sector werd gelanceerd, heeft inmiddels al 1.000 handtekeningen verzameld, waaronder die van verschillende beleidsmakers.

Zo besliste stad Kortrijk op de gemeenteraad van maart om niet mee te stappen in het project 'live enrollment’. “De hoofdreden: fotografie is geen kerntaak van een stad”, zegt eerste schepen en schepen van Burgerzaken Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). “Onze medewerkers zijn geen beroepsfotografen”, vervolgt Vandenberghe. “We hebben hen bevraagd en ze zeiden dat het de snelheid en efficiëntie van hun werk niet ten goede zou komen. Als je weet dat ze jaarlijks 6.500 reispassen en 15.000 identiteitskaarten afleveren, dan is het geen besparing: niet in tijd en niet in budget, want we zouden extra arbeidskrachten nodig hebben.”

Ook kleinere gemeentes zoals Bastogne en Glabbeek zetten het bevorderen van lokale economie voorop, en hebben daarom de petitie ondertekend. Voor hen is het ondersteunen van lokale fotografen belangrijk en gaan daarom niet met hen in competitie.

“Live Enrollment is voor mij een voorbeeld van de overheid die iets naar zich toetrekt, iets wat geen kerntaak is van een stad, en dat gratis aanbiedt.” - Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester), eerste schepen en schepen van Burgerzaken

Een beter alternatief

“De sector is bereid om met de overheid in gesprek te gaan over digitalisering en administratieve vereenvoudiging”, benadrukt Denis Duvivier van Photomaton“Met ons voorstel van de e-photo bieden we een efficiëntere en inclusievere oplossing dan ‘live enrollment’ én garanderen we ook veiligheid en privacy."

Het systeem, waarbij digitale pasfoto’s centraal worden aangeboden aan gemeentes door fotografen en fotocabines, laat burgers toe om zelf te kiezen waar ze hun pasfoto laten nemen én om slechts één keer langs te gaan bij de gemeente.

De e-photo (of een gelijkaardig systeem) is al in gebruik in buurlanden als Nederland en Frankrijk. De sector kijkt naar de volgende regering om ook in België samen te werken en het systeem uit te rollen.

Ook Danny van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, stelt zich vragen bij de keuze voor Live Enrollment: “Er bestaat een systeem dat meer kwaliteit, veiligheid, klantvriendelijkheid en ondernemerschap garandeert dan “live enrollment” en dat in verschillende buurlanden met succes wordt toegepast.  Waarom blijft men hier in België blind voor?”

 
Foto's van de bijeenkomst kan u hier downloaden.

Copyright: Robert Biesemans