De extreme maatregelen die de regering neemt om een uitbraak van het coronavirus in te dijken zullen heel wat lokale ondernemers barre tijden bezorgen. Ook in Oost-Vlaanderen zullen de ondernemers alle mogelijke steun kunnen gebruiken.  UNIZO roept daarom de Oost-Vlaamse gouverneur op om een taskforce op te zetten en vraagt met aandrang aan alle Oost-Vlaamse gemeentebesturen om ondersteuning te voorzien. 

Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen: “We worden overspoeld met vragen van bezorgde ondernemers. Vooral de horeca en handel zullen de komende periode zwarte sneeuw zien. Dit zijn extreme omstandigheden die om extreme maatregelen vragen.”

UNIZO Oost-Vlaanderen dringt aan op een provinciale crisiscel, waar onderzocht wordt op welke ondersteunende maatregelen Oost-Vlaamse ondernemers kunnen rekenen. Daarnaast roept UNIZO alle Oost-Vlaamse steden en gemeenten op om een noodfonds op te richten. Jos Vermeiren: "Ondernemers betalen heel wat belastingen aan steden en gemeenten. We vragen de besturen met aandrang om een deel van de taksen te oormerken en te laten terugvloeien naar de ondernemers door er een noodfonds mee op te richten, zodat een economisch bloedbad vermeden kan worden."

UNIZO benadrukt dat lokale ondernemers de steun van de burger nodig zullen hebben om  deze periode te overleven. Lokale besturen moeten dus alles uit de kast halen om de consument hiervan bewust te maken. "Alleen zo kunnen we vermijden dat onze lokale economie de komende weken zwarte sneeuw zal zien", aldus Jos Vermeiren. 

Werknemers
Verder vraagt UNIZO dat bedrijven zo soepel mogelijk gebruik kunnen maken van tijdelijke werkloosheid op basis van overmacht. Ook moeten bedrijven met een groot aantal zieke werknemers sneller kunnen terugvallen op het RIZIV. Het zelf moeten uitbetalen van een volle maand gewaarborgd loon voor teveel zieke werknemers tegelijk is voor een lokale ondernemer, in deze sowieso al moeilijke periode, onhaalbaar. 

Duidelijkheid 
Tot slot vraagt UNIZO heel snel meer verduidelijking bij een aantal maatregelen.
Wat wordt bv. verstaan onder 'horeca'? Vallen broodjeszaken en frituren ook onder de sluitingsplicht? Mogen restaurants nog wel afhaalmaaltijden bereiden en verkopen? En wie mag gebruik maken van de kinderopvang in scholen?

"Om deze crisis zo goed en snel mogelijk door te komen, is het van essentieel belang dat onze bedrijven, nadat het virus is geweken, zo snel mogelijk een doorstart kunnen maken," benadrukt Jos Vermeiren. "We rekenen op de nodige antwoorden in de loop van morgen."
 

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de Corona-crisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Ondernemerslijn, op het nummer 02 21 22 678, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.