Michele Mallaci Bocchio voorziet met zijn ijsjeszaak Gelateria dell' Osteria Michele in Kortenberg zijn klanten van artisanaal Italiaans schepijs en andere zoetigheden. Als erkenning ontving Michele het Handmade in Belgium-label van UNIZO. Michele is vooral bekend van zijn resraurant ‘Osteria Michele’ in de Tiensestraat in Leuven. In juli 2022 kwam de ijsjeszaak in Kortenberg erbij.

Het vakmanschap kreeg hij mee van zijn grootvader, die een succesvolle ijsjeszaak heeft in het Zuiden van Italië. Michele is de enige die het recept kent en nu dus ook gebruikt. Zo blijft de authenticiteit bewaard.

Michele: "De ijsjeszaak maakt mij gelukkig omdat ik een goede band kan opbouwen met terugkerende klanten en dagelijks in contact kom met kinderen."

Criteria waaraan makers moeten voldoen om het HIB-label in ontvangst te mogen nemen, zijn o.a.:

  • De ambachtsman is zelfstandige in hoofdberoep in België.
  • De ambachtsman heeft maximum 25 voltijdse (VTE) werknemers in dienst.
  • Het maakproces gebeurt voor minstens 50% met de hand.
  • De ambachtsman beheerst zelf het volledige maakproces (van A tot Z).
  • Produceert bewust in België.
  • Een substantieel deel (30%) van het assortiment is handgemaakt.
  • De ambachtsman creëert een product met een gebruiksfunctie.
  • De ambachtsman creëert een uniek product met zijn ‘handtekening’.
  • Het maakproces betreft productie, restauratie of transformatie en dus geen pure assemblage.
  • De ambachtsman werkt op kleine schaal en streeft naar kwaliteit.
  • De ambachtsman heeft zijn kennis en vaardigheden aangeleerd door opleiding en ervaring.
  • Het gaat om maatwerk, geen massaproductie.
  • De ambachtsman gaat gepassioneerd en met kennis van zaken aan de slag.
  • De ambachtsman is zich goed bewust van zijn materiaalkeuze/grondstoffen.
  • Sommige sectoren komen niet in aanmerking voor het label, nl. horeca/traiteurs, bloemisten, landbouw, assembleurs, kunstenaars en fotografen.
Eva Vranken
Marketing & events