Helft Belgische ondernemers vaak gestresseerd en vermoeid
Maar liefst 49,9% van de ondernemers kampt regelmatig tot zo goed als altijd met stress, 51,2% met vermoeidheid en 32,6% met slapeloosheid. Redenen genoeg dus om in te zetten op het belang van mentale veerkracht. Liantis, UNIZO, Integraal en Dyzo werkten, met steun van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, een sensibiliseringscampagne uit. Onder meer een ludieke video met acteur Günther Lesage moet het mentaal welzijn bovenaan de agenda van zelfstandige ondernemers plaatsen.
Opmerkelijke cijfers
De helft van alle ondernemers heeft regelmatig tot zo goed als altijd stress. Dat blijkt uit een nieuwe Liantis-bevraging bij 1.061 ondernemers in april. Of nog: 51,2% is vaak vermoeid. Niet onlogisch want 32,6% stelt dat ze bijna altijd kampen met slapeloosheid. Bij dezelfde peiling in oktober 2022, 6 maanden geleden, gaf nog 60,5% aan dat ze regelmatig tot altijd gestresseerd waren. De nieuwe cijfers geven dus een dalende tendens (daling 10,6 procentpunt) aan, al blijven ze natuurlijk alarmerend hoog.
“Wie denkt aan de ondernemers?”
Toch willen Liantis, UNIZO, Integraal en Dyzo niet focussen op het negatieve. “De cijfers zijn confronterend, maar moeten ondernemers vooral doen inzien dat het anders kan. We zien dat er veel initiatieven zijn die het welzijn van medewerkers centraal zetten, en dat is goed. Maar wie denkt aan de ondernemers, bedrijfsleiders en werkgevers? Net daarom zetten we samen met UNIZO, Integraal en Dyzo onze schouders onder dit prachtige project dat ervoor zorgt dat zij aan hun eigen mentaal welzijn denken en vooral: durven te denken”, aldus expert Karel Van den Eynde van Liantis.
Die inspanningen kaderen binnen het project Samen Sterker Ondernemen, dat de steun krijgt van de FOD Sociale Zekerheid. Eén van de elementen is een grootschalige sensibiliseringscampagne. Zo werkte acteur Günther Lesage mee aan een video die als eye opener moet dienen.
De video zet ondernemers aan om een kijkje te nemen op motivationalmugs.be. Daar kunnen ze niet alleen een koffiemok bestellen met atypische slogans als ‘work hard, play harder’, ze vinden er ook concrete tips én de nodige hulplijnen waar ze een beroep op kunnen doen.
Ook de oorzaak aanpakken
Ondanks het stijgende bewustzijn rond mentale veerkracht, blijft het voor heel wat ondernemers moeilijk om (externe) hulp in te schakelen. “Naast de vele initiatieven die er zijn om werknemers te ondersteunen, verdienen ook de ondernemers de nodige aandacht. We willen ondernemers ervan bewust maken dat er oplossingen zijn om de mentale weerbaarheid te verhogen, al dan niet met behulp van een professioneel”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche.
UNIZO wil ook meer aandacht om de bron van stress bij ondernemers aan te pakken. “Financiële kopzorgen en een hoge werkdruk zijn de belangrijkste oorzaken. Administratieve rompslomp moet daarom effectief meetbaar teruggedrongen worden. Zo wordt de werkdruk automatisch verlicht en krijgen ondernemers meer ruimte voor hun gezin en vrije tijd.”
Als structurele maatregel vraagt UNIZO om het gezondheidsbeleid voor zelfstandigen te versterken via een gezondheidsbudget. Dat wordt door de sociale zekerheid aan de zelfstandige ter beschikking gesteld, waarmee men tijdens de loopbaan investeringen kan doen in preventie en welzijn. Danny Van Assche: “Zo’n gezondheidsbudget is in de eerste plaats een investering, maar zal zich terugverdienen in meer gezonde zelfstandigen en minder uitgaven inzake arbeidsongeschiktheid.” UNIZO vraagt een startbudget van 1.000 euro, dat in de loop van de carrière kan aangevuld worden.
“Blij dat ik externe hulp zocht”
Liantis biedt al enkele jaren individuele coaching aan ondernemers. Eén van hen is Olivier Van Damme. De man is accountant en zaakvoerder van Tellent. “Als accountant beschouw ik het als mijn taak om steeds klaar te staan voor mijn klanten. Dit, in combinatie met het perfectionisme dat een accountant vaak van nature heeft, zorgde steeds vaker voor een gevoel van uitputting en een 'motor die steeds vaker begon te sputteren'. Dit begon druk te leggen op mijn gezin en vooral op mijn partner. De partner: eerstelijnshulp van de meeste ondernemers, tot ook die ten einde raad was. En dan was het vat leeg”, beschrijft Olivier Van Damme. “Zowel professioneel als op persoonlijk vlak kom je dan in een drijfzandsituatie terecht: een moeilijke en uitzichtloze situatie, compleet los van het succes van de zaak. Of misschien zelfs net door het succes van de zaak maar alleszins onzichtbaar voor de buitenwereld.”
Toch stelt Olivier dat hij hier het hoofd aan wist te bieden dankzij externe hulp. “Vaak liggen de oplossingen voor de hand, maar heb je die externe coach of raadgever nodig om je te begeleiden. Dankzij hun inzicht, ervaring en helikopterview kunnen zij de ondernemer begeleiden en van dat drijfzand opnieuw vaste grond onder de voeten maken. De grootste horde die ik moest nemen was die van: ik kan het allemaal zelf wel. Bij mij was het uiteindelijk de partner die het finale duwtje gaf om over die drempel heen te stappen en hulp in te schakelen.”